Objavljeno

Časopis Time proglasio osobu godine: žene iza pokreta #metoo

Časopis Time jučer je objavio svoj izbor za osobu godine: žene koje su prekinule šutnju i progovorile o svom iskustvu seksualnog uznemiravanja ili zlostavljanja, pokrenuvši tako pokret #MeToo.

Filmske zvijezde navodno nemaju puno toga zajedničkog s nama “običnim” ljudima, stoji u obrazloženju izbora. One su elegantne, glamurozne, samouvjerene. Nose haljine koje si ne možemo priuštiti i žive u kućama o kojima možemo samo sanjati. Međutim, pokazalo se – i to na vrlo bolne i intimne načine – da su nam filmske zvijezde sličnije nego što smo mislili.

Govoreći o pokretu #MeToo, glavni urednik Timea Edward Felsenthal rekao je:

“Riječ je o najbrže rastućoj društvenoj promjeni u posljednjih nekoliko desetljeća. Stotine i stotine žena (ali i neki muškarci) skupile su hrabrost i ispričale svoje priče o seksualnom uznemiravanju i zlostavljanju. Pokret #MeToo označava tek početak društvene promjene koja će osigurati da moćni muškarci odgovaraju za svoje ponašanje.”

Felsenthal je također naglasio da se ovaj pokret ne tiče samo slavnih ženskih osoba koje su bile žrtve seksualnog zlostavljanja, već svih žena diljem SAD-a koje su se našle u sličnim situacijama. Žene i muškarci koji su prekinuli šutnju dolaze iz različitih klasa, rasa, zanimanja i svih dijelova svijeta – od poljoprivrednica koje rade na polju do službenica u uredima. Sve one sada su dio pokreta i imaju svoj glas.


Povezano