Objavljeno

Butan na putu dekriminalizacije homoseksualnih odnosa

Foto: Rainbow Bhutan/Facebook

Nacionalna skupština Butana započela je proces dekriminalizacije homoseksualnih odnosa. Donji dom je 7. lipnja izglasao uklanjanje dva stavka kaznenog zakona koji zabranjuju “neprirodni seks” definiran kao “sodomija ili bilo koji drugi seksualni čin koji je protivan prirodnom redu.” Prijedlog još samo treba biti formalno odobren od strane butanskog gornjeg doma.

“Naša duga borba konačno je urodila plodom,” izjavila je Pema iz grupe Rainbow Bhutan.

Trenutno, Bhutan zakonski ne prepoznaje LGBT+ osobe, što znači da nisu zaštićene od diskriminacije prilikom zapošljavanja ili traženja doma, te ne mogu stupati u brakove niti posvajati djecu.

Butanski ministar financija Lyonpo Namgay Tshering je prvi predložio navedene promjene u svibnju, izjavivši za novine kako je anti-LGBT legislativa nepotrebna. Istaknuo je i kako, premda zakonski osobe koje se upuštaju u homoseksualne odnose mogu biti kažnjene zatvorskom kaznom od godine dana, ta se mjera nikad nije provodila.

Kulturološki gledano, Butanci su skloni prihvatiti transrodne osobe, no homoseksualnost im se često doima neprirodnom, te su prema homoseksualcima često sumnjičavi. Kao rezultat, mnoge homoseksualne i biseksualne osobe taje svoju orijentaciju.

Aktivist za LGBT prava Karma Dupchen izjavio je kako nikad nije iskusio nikakav oblik uznemiravanja zbog svoje seksualnosti. “Odrastanje u Butanu je bilo vrlo osamljeno budući da većina Butanaca nije niti svjesna LGBT zajednice,” dodao je. [K.D.] PinkNews…


Povezano