Objavljeno

Britanska kampanja osvještava povezanost nogometa i nasilja nad ženama

Britanski Nacionalni centar za obiteljsko nasilje (NCDV) pokrenuo je kampanju The Not-So-Beautiful Game (Ne baš tako lijepa igra) kojom se ukazuje na porast nasilja nad ženama tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva.

Nastala u suradnji s londonskom agencijom J. Walter Thompson, kampanja se sastoji od fotografija žena s ozljedama u obliku zastava Švicarske, Japana i Engleske. Osim na plakatima i u tisku, do kraja Svjetskog prvenstva prikazivat će se u digitalnim formatima u dane održavanja utakmica koje igraju te tri zemlje. Na engleskoj varijanti nalazi se lice obliveno krvlju u obliku križa, evocirajući zastavu sv. Jurja, uz slogan If England gets beaten, so will she (Ako razbiju Englesku, on će razbiti nju).

NCDV počeo je ukazivati na taj problem 2014. godine inicijativom Give domestic abuse the red card! (Dajmo crveni karton obiteljskom nasilju!), nakon što je istraživanje provedeno 2013. potvrdilo kako se prilikom važnijih nogometnih utakmica bilježi više slučajeva zlostavljanja nego obično.

Podaci prikupljeni nakon Svjetskih prvenstava 2002., 2006. i 2010. pokazali su da se broj prijavljenih slučajeva obiteljskog nasilja u Engleskoj osjetno poveća dan nakon utakmice, neovisno o rezultatu. Tih je incidenata 38% više nakon što Engleska izgubi, a 26% više ako pobijedi, dok ih najviše bude vikend nakon ispadanja iz natjecanja.

Agencija J. Walter Thompson redovito surađuje s NCDV-om. Na Filmskom festivalu u Cannesu 2017. osvojili su Srebrnog lava za kampanju #Breaktheroutine, koja prikazuje dinamiku nasilne veze kroz plesnu koreografiju uz pjesmu Elle Goulding.

“Strepnja s kojom navijači prate utakmice prelijeva se i na partnerice nekih od njih. Potresna kampanja The Not-So-Beautiful Game razotkriva tu mračnu, manje poznatu stranu nogometa,” izjavila je Jo Wallace, kreativna direktorica agencije. [M.M.] The Drum/Independent


Povezano