Objavljeno

Britanska akademija hvata se u koštac s neravnopravnošću u filmskoj industriji

Britanska akademija filmske i televizijske umjetnosti najavila je promjene kojima se želi povećati raznolikost članstva te utjecati na program nagrađivanja, piše The Guardian. Najvažnija je promjena u kvalifikacijskim kriterijima za dvije nagradne kategorije: najbolji britanski film i najbolji novi scenarist/ica, redatelj/ica ili producent/ica (pobjednici za 2016. godinu u tim kategorijama bili su Brooklyn i Naji Abu Nowar i Rupert Lloyd).

Od 2019. godine nominirani filmovi moraju poštivati BFI-ev standard o raznolikosti koji je utemeljen 2014. godine kako bi se povećalo sudjelovanje i reprezentacija manjina i socijalno ugroženih skupina u britanskom filmu.

“Vjerujemo da je to fleksibilan i dostižan model koji cijela industrija može primijeniti kao zajednički jezik za razumijevanje raznolikosti”, stoji u izjavi BAFTA-e.

Kako bi se kvalificirali za nominaciju, filmaši/ce će morati pokazati “da su se trudili povećati reprezentaciju podzastupljenih skupina” u područjima koja uključuju “reprezentaciju na filmu” i “pristup i prilike u industriji”. To može uključivati radnju filma na mjestu koje je inače podzastupljeno u filmu, zapošljavanje filmske ekipe u kojoj barem 50% čine podzastupljene skupine te ciljana publika u podzastupljenim skupinama, objašnjava Huffington Post.

Istovremeno, BAFTA je najavila promjene u procesu biranja članova nakon anonimne ankete o sastavu članstva provedene u siječnju ove godine. U anketi je sudjelovalo 45% članstva, od toga 41% činile su žene, 13% pripadnici/e manjina, a prosječna dob ispitanika/ca bila je 52. Otada je BAFTA primila 375 novih članova/ca od kojih su 43% žene, 18% pripadnici/ce manjina, a prosječna dob bila je 44. Popis novih članova na njihovoj stranici uključuje glumce/ice Idrisa Elbu, Emily Blunt, Sophie Okonedo i Davida Oyelowa, redatelje/ice Andrewa Haigha, Paula Kinga i Lone Scherfig te scenariste/ice Phyllis Nagy i Jonathana Nolana.

Treća promjena jest ukidanje zahtjeva o sponzorstvu novih članova od 2017. godine. U izjavi piše da će se tako osigurati “da samo talent bude presudan za članstvo, a ne poznanstva”.

BAFTA-ine smjernice sada su mnogo određenije za razliku od organizacije koja dodjeljuje Oscare. Nakon kritika, Akademija je ukinula doživotna prava na glasanje za 7000 članova, a to bi trebalo isključiti one koji pomažu odabrati pobjednike/ce, a nisu godinama ili čak desetljećima radili u industriji. Obvezali su se i aktivnije regrutirati članove iz podzastupljenih grupa, no nominirani filmovi i dalje se biraju bez kriterija o reprezentaciji. [L.P.]


Povezano