Objavljeno

Brazilske feministkinje „tajnim Djeda Mrazom“ protiv mizoginije

Posljednjih nekoliko dana tisuće žena iz Brazila je koristeći se hashtagom #meuamigosecreto (u grubo prevedeno kao tajni Djeda Mraz ili tajni prijatelj) na društvenim mrežama skrenulo pozornost na različite agresivne i mizogine ispade koje žene doživljavaju od strane bliskih muškaraca.

Hashtag je, po uzoru na feministički blog NaoMeKahlo, pokrenulo 7 djevojaka iz Ria koje su se upoznale kroz sudjelovanje u feminističkom pokretu.

Pravila za pisanje objave su jednostavna. Osobu se opiše dovoljno kako bi ljudi mogli prepoznati o kome se radi, bez da se upotrijebi ime te osobe. Cilj je staviti naglasak na kontradiktorna ponašanja muškaraca te ukazati na svakodnevnu prisutnost seksizma na različitim životnim područjima žena.

„Moj tajni Djed Mraz je ljevičar ali misli da je simpatično zbijati ironične rasističke šale na moj račun“

Ova kampanja samo je dio sve vidljivijeg i jačeg feminističkog pokreta u Brazilu. Nešto ranije ove godine, sličnu popularnost dobio je hashtag #meuprimeiroassedio kojeg su žene koristile kako bi progovorile o iskustvima seksualnog uznemiravanja koje su doživjele.

„Važnost hashtaga #meuamigosecreto je da ženama da osjećaj da nisu same. Daje im snage da podjele svoje priče istovremeno upozoravajući druge žene na moguće zlostavljače“ ističe Laura Emi Miyazaki, studentica prava i sudionica pokreta.

„Moj tajni Djed Mraz želi biti veći feminist nego žene te osporava argumente onih koje su određene stvari doživjele na vlastitoj koži s nečim o čemu on može samo teoretizirati.“

Sudionice kampanje nadaju se da će na ovaj način skrenuti pozornost na mizogina ponašanja s kojima se susreću te da će s vremenom muškarci obraćati više pažnje na vlastito ponašanje. [L.H.] Dazed


Povezano