Objavljeno

Brazil: Obiteljske potpore idu ženama

Prije deset godina, brazilska Vlada započela je program pod nazivom Bolsa Familia, čiji je cilj pružiti socijalnu pomoći siromašnim obiteljima. Novac, koji se ne mora vraćati, daje se roditeljima kao potpora za školovanje djece, ali i za redovite liječničke preglede.

Svakog mjeseca, 50 milijuna siromašnih roditelja dobiva od 35 do 70 dolara (trećinu prosječne plaće) za edukaciju svog djeteta, s dodatkom ako imaju više djece.

Specifičnost programa je da se novac na raspolaganje daje uglavnom ženama u obitelji. Sérgio Fausto, politolog i direktor Instituta Fernando Henrique Cardoso, kaže da „država vjeruje da su žene pouzdanije od muškaraca“.

Vlada vjeruje da postoje veće šanse da će žena dobiveni novac potrošiti na djecu, dok bi muškarci novac mogli iskoristiti za bijeg iz grada ili ga potrošiti, što je osobiti problem u dijelovima zemlje koji se bore s alkoholizmom.

Tako je program namijenjen borbi protiv siromaštva, postao i program koji osnažuje žene i njihov status u društvu. Novac im pomaže da lakše pobjegnu iz loših brakova, daje im priliku da preuzmu odluke u kućanstvu te da se ne osjećaju kao nečije vlasništvo. Također, sve više žena pohađa razne radionice za poslovno usavršavanje a povećao se i broj žena koje imaju potpunu kontrolu nad upotrebom sredstava za kontracepciju u vezama.

Program je ipak naišao na mnoge kritike, uključujući i kritike nekih feministica koje tvrde kako se ovim postupcima očeve uči još većoj neodgovornosti, a da se ujedno ponavljaju konzervativne ideje žena kao majki-hraniteljica.

Bez obzira na pozitivne trendove koji se javljaju u Brazilu zahvaljujući programima kao što je ovaj, društvena i ekonomska situacija je još uvijek nezadovoljavajuća. Prema stopi nasilja u obitelji, Brazil je jedna od vodećih zemalja u svijetu. Također, samo 28% žena u Brazilu smatra da su tretirane ravnopravno i s poštovanjem, a čak četvrtina brazilskih ispitanika u nedavno provedenoj anketi izjavilo je da žene zaslužuju biti napadnute ako su odjevene provokativno. [A.G.] TheAtlantic


Povezano