Objavljeno

Boston proglasio Riot Grrrl dan kao inspiraciju mladim djevojkama

Proglasom inspiriranim Riot Grrrl manifestom, gradonačelnik Bostona Marty Walsh, 9. travnja proglasio je Riot Grrrl danom, koji će, kako kaže „obilježavati, slaviti i aktivno zagovarati kulturnu značajnost riot grrrl kulture te inspirirati djevojke diljem svijeta da uzdrmaju status quo i stvaraju“.

Ključna figura Riot Grrrl pokreta i bivša pjevačica grupe Bikini Kill Kathleen Hanna, primila je ovaj Proglas na predavanju Riot Grrrl Then and Now kojeg je održala u kazalištu Wilbur.

 „Riot Grrrl filozofija se, uz divljanje mizoginije u mnogim sferama kulture, nikad nije činila relevantnijom. Čak i u 2015., žena ne može bezbrižno pretpostaviti da se nitko neće suprotstaviti njezinom pravu da odlučuje o svom reproduktivnom zdravlju, a toliko javnim i privatnih politika i dalje utištava ženske žrtve nasilja. Riot Grrrl pokret … nastavlja borbu protiv najnovijih inkarnacija patrijarhata.“

Isto tako Proglas naglašava činjenicu da djevojke ne mogu postati ono što ne vide, te je stoga neophodno da vide druge koje su uzele u ruke bubnjarske palice, bas gitare i mikrofone, kistove i olovke kako bi glasno ispričale svoje priče jer je nova Kathleen Hanna možda upravo djevojka iz Bostona koja vlastitu feminističku umjetnost stvara u četiri zida svoje sobe strahujući da nema zajednicu kojoj pripada.

Dan posvećen Riot Grrrl pokretu ostvaren je uz veliku pomoć Joyce Linehan, nekadašnje punk-rock promotorice, a današnje pročelnice Ureda gradonačelnika.

“Sama Kathleen utjelovljuje zajedništvo, a upravo su zajednički napori različitih ljudi ovakvu odluku proveli u djelo. Puno je riot djevojaka u zgradi (gradske vijećnice)”, istaknula je. [A.Z.] TheGuardian


Povezano