Objavljeno

Borba za rodnu ravnopravnost u turizmu

Chobe Angels

Na padinama Merua u sjevernoj Tanzaniji Fatima Faraji srdačno prima brojne goste na svoju plantažu arabica kave. Ručno branu kavu istog dana tim iskusnih žena priprema za konzumaciju. Svojim gošćama Fatma uvijek približava priču o samoj farmi koju vodi već 40 godina, pritom naglašavajući kako žena koja vodi vlastiti posao mora imati snažnu volju, debelu kožu i vjeru u sebe.

Fatma je samo jedna od žena koja se može upoznati na putovanju u organizaciji Kiroyera Toursa. Riječ je o dvotjednom putovanju imena Vidjeti Tanzaniju kroz oči njenih žena koje se kao alternativa nudi svim turistima koji žele vidjeti kakav je život žena u Tanzaniji.

Mary Kalikawe, vlasnica Kiroyera Toursa i jedna od članica udruge Žene u Tanzaniji, napominje kako su žene predugo bile nevidljive te da ih upravo zbog toga sada stavlja u fokus.

Prva tura nastala je nakon izdavanja knjige Svijet žena: Tanzanija u kojoj autori, frustrirani činjenicom da se žene konstantno zanemaruju u putopisima, okreću upravo njima. Ovakav tip vodiča povećava vidljivost ženama iz svake države svijeta.

Zanimljiv je slučaj Botswane koja je nedavno dobila prvi tim za ture po safariju, Chobe Angels, koji čine samo žene. Također, talijanska organizacija Gender Responsibile Tourism ovoga ljeta objavila je interaktivnu kartu na kojoj su označene ture i prenoćišta koja potiču lokalne žene. Borba za ravnopravnost spolova u turizmu je zahtjevna, ali jako važna misija, naglašava Tricia Bernett, voditeljica savjetovališta Equality in Tourism.

Zanimljiv i vrijedan pohvale jedan je slučaj iz Hrvatske. Grad Solin i Turistička organizacija Solina organizirali su besplatni seminar Žene u turizmu na kojem se žene mogu informirati kako pokrenuti vlastiti posao u turizmu i s kojim problemima se mogu susresti. Oni svojom suradnjom pokušavaju nezaposlenim Solinjankama pružiti priliku za samozapošljavanje te unapređenje onih koje već rade u turizmu.

“Na seminaru će zainteresirane sudionice moći saznati i kako pokrenuti vlastiti posao u turizmu”, objašnjava Jelena Stupalo, direktorica Turističke zajednice Solin. [J.V.] The GuardianDalmacija News


Povezano