Objavljeno

Bjeloruskoj opoziciji nagrada Saharov za slobodu mišljenja

Foto: Nadia Buzhan, Nasha Niva

Nagrada Saharov za slobodu mišljenja za 2020. dodijeljena je bjeloruskoj demokratskoj opoziciji koja je zatražila odstupanje predsjednika Aleksandra Lukašenka koji je na vlasti od 1994. godine i nastoji suzbiti svaki javni iskaz kritike i pobune.

Opoziciju predvode mlade žene: od Lukašenkove glavne protukandidatkinje na izborima Svetlane Tihanovske te nobelovke i književnice Svetlane Aleksijevič, do aktivistkinja kao što su Maria Kolesnikova i Veronika Cepkalo.

“One imaju na svojoj strani nešto što čista sila nikad neće nadjačati: istinu. Budite ustrajne u svojoj borbi. Mi smo uz vas,” objavio je povodom dodjele predsjednik EP-a, David Sassoli, na svom Twitteru.

U rujnu ove godine Europski parlament kritizirao je bjelorusku vlast zbog nasilnog gušenja mirnih prosvjeda.

Nagrada Saharov najviše je priznanje Europske unije za rad na području ljudskih prava, a dodjeljuje se pojedincima, skupinama i organizacijama koje su iznimno pridonijele zaštiti slobode mišljenja.

Osim bjeloruske opozicije, u finalu nagrade bili su lokalni aktivisti/kinje za zaštitu okoliša iz hondurašog mjesta Tocoa i ubijena aktivistkinja Berta Cáceres, te Najeeb Michaeel, nadbiskup Mosula koji je 2014. prilikom napada Islamske države evakuirao vjernike i spasio od uništenja oko 800 povijesnih spisa.


Povezano