Objavljeno

Bez stigme: Svojevoljno postati samohrana majka

Sve se više žena odlučuje na samostalno podizanje djece; a rješenje za podizanje obitelji mnogima je umjetna oplodnja doniranom spermom. Ovakvo razmišljanje postalo je osobiti trend u Danskoj, najviše među visokoobrazovanim ženama srednjih godina.

Za većinu to nije bio očekivani ishod. Njih preko 90 posto planirale su imati dijete s muškim partnerom, a u dvije trećine slučaja problem je bio u partneru koji nije bio spreman na tu obvezu. Upravo zato, žene se odlučuju na samostalnu akciju.

Ne čudi da je baš Danska postala utočište ovakvim obiteljima. Naime, ova zemlja pokazala se kao jedna od najotvorenijih prema drukčijim vrstama obiteljskih zajednica- od lezbijskih ili miješanih obitelji, pa sve do jednoroditeljskih. Pomaže i organiziranost socijalne države koja podnosi velik dio troškova dječje skrbi i omogućava majkama da se vrate na posao.

Samohrano roditeljstvo ima i druge prednosti – istraživanja pokazuju kako djeca solomora (kako ih zovu u Danskoj) odrađuju testove nešto uspješnije od ostale djece, i od djece roditelja u procesu rastave.

„Predrasude o samohranim majkama bazirane su na primjerima onih rastavljenih i onih čija trudnoća nije bila planirana. Te majke nerijetko se suočavaju sa stresom i padom prihoda, i imaju veći rizik od mentalnih oboljenja. Sve to može negativno utjecati i na samo dijete. No no kod majke koja je postala samohrana po izboru, takvih rizika nema“, poručuje profesorica Susan Golombok. The Guardian


Povezano