Objavljeno

Besplatno pravno savjetovanje o LGBTI radničkim pravima na stranici Ravnopravnost.lgbt

Kako bi potaknuli/e izgradnju platforme za društvenu pravednost na području LGBTI radničkih prava, Prostor rodne i medijske kulture K-zona s partnerima Lezbijskom organizacijom Rijeka LORI, Bazom za radničku inicijativu i demokratizaciju BRID i udrugom ZORA provodi projekt “LGBTI ravnopravnost na radnom mjestu”. Cilj je projekta ojačati kapacitete udruga za ljudska i radnička prava po pitanju diskriminacije LGBTI osoba na osnovi rodnog identiteta, rodnog izričaja i spolne orijentacije na radnom mjestu.

Aktivnosti u sklopu projekta uključuju i pružanje pravnog savjetovanja LGBTI osobama, a vezano uz radno pravo te zaštitu radnih prava LGBTI osoba pri zapošljavanju i na radnom mjestu, u okviru mrežne stranice projekta Ravnopravnost.lgbt.

Diskriminacija na radnom mjestu na osnovi rodnog identiteta i spolne orijentacije često se ne prijavljuje zbog neosviještenosti građanki/a o vlastitim pravima, nepoznavanja sustava zaštite te straha od negativnih posljedica. Sve navedeno dovodi do toga da se ovi vidovi diskriminacije na radnom mjestu percipiraju kao normalni: a u Hrvatskoj su do sada zabilježene svega četiri prijave za diskriminaciju na radnom mjestu na spomenutim osnovama.

Pravno savjetovanje na projektu “LGBTI ravnopravnost na radnom mjestu” funkcionira tako da korisnici/e postavljaju pitanja putem mrežnog obrasca, a koordinator mrežne stranice pitanja prikuplja, grupira i prosljeđuje stručnjaku/inji.

Svoja pitanja možete uputiti pravnom stručnjaku projekta “LGBTI ravnopravnost na radnom mjestu” putem ovog obrasca.

Sva pitanja i odgovori biti će objavljeni u potpunosti anonimno na mrežnoj stranici Ravnopravnost.lgbt i objedinjeni u referentnu brošuru najčešćih pitanja s područja suzbijanja diskriminacije LGBTI osoba prilikom zapošljavanja i na radnom mjestu.


Povezano