Objavljeno

Beskućnicama često uskraćen ‘luksuz’ tampona i uložaka

Nedostatak higijenskih potrepština poput tampona i uložaka predstavlja veliki problem beskućnicama, prenosi The Huffington Post.

Donatori izbjegavaju uključiti higijenske potrepštine za žene prilikom donacija uglavnom zbog skupoće istih, no nije zanemariv ni društveni taboo o menstruaciji, zbog kojeg donatori nisu svjesni potreba žena.  Također, prihvatilišta često imaju strogo regulirano vrijeme korištenja toaleta što predstavlja prepreku beskućnicama u brizi o svom zdravlju.

Mogućnost redovitog tuširanja je često nedostupna, a izostanak istog tijekom menstruacije može dovesti do infekcija. To je očajna situacija s kojom se suočavaju mnoge beskućnice.

Maribel Guillet, beskućnica koja živi u prihvatilištu u Bronxu, New York, također je upoznata s tom očajnom i ponižavajućom situacijom. Njezina menstruacija traje i do 10 dana, a prati ju obilno krvarenje. Njezino utočište ima stroge restrikcije i zabranjeno joj je koristiti toalet onoliko koliko joj je potrebno. Problem je što donatori često znaju dostaviti primjerice uloške u samo jednoj veličini koja ne odgovara svim ženama.

Kada su štićenice Camdec Country Women Centera dobile paket s ulošcima u različitim veličinama, bile su oduševljene. „Možda zvuči glupo, ali mogućnost izbora osnažuje“, izjavila je Jeey Moncayo, radnica centra.

Mnoge organizacije, poput Distributing Dignity, bave se dostavljanjem ženskih potrepština u skloništa za beskućnike.

Idući puta kada donirate, uzmite u obzir dubinu problema s kojima se beskućnice svakodnevno suočavaju. Zaboravite na taboo menstruacije i razmislite o donaciji uložaka i tampona. [T.P.]


Povezano