Objavljeno

Berkeley: Po prvi put više žena sluša jedan kompjuterski predmet

U svijetu računarskih znanosti žene su oduvijek bile nedovoljno zastupljene, no mogu se primijetiti maleni napreci u ovome polju na Sveučilištu Berkeley, gdje je po prvi put jedan uvodni kolegij upisalo više ženskih nego muških studenata.

Ovakve se promjene uočavaju i na drugim fakultetima, a javljaju se kao posljedica preoblikovanja računarskih predmeta, odnosno izbacivanja onih dijelova nastavnog sadržaja koji su bili obeshrabrujući za mlade žene, ali i uvođenja tema koje nadilaze samo programiranje te stavljaju veći naglasak na utjecaj i relevantnost raunalstva danas.  

Unatoč kritikama Sapne Cheryan, psihologice Sveučilišta u Washingtonu, o problematičnosti promoviranja računarskih znanosti kao područja koje kojim se djevojke mogu baviti time samo onda kada je ono ‘ženskasto’ ili manje komplicirano, u praksi se pokazalo kako je upravo prestanak forsiranja muškog stereotipa naveo neke studentice na upis ovakvih kolegija.

Usprkos tome što su oni prvenstveno namijenjeni studentima kojima računarstvo nije glavni studij, povećani interes djevojaka bi u budućnosti mogao rezultirati ne samo većim brojem diplomantica u ovome području, koji je u SAD-u i Kanadi 2012. godine bio oko 13%, nego i promjenom izrazite rodne neravnoteže u tehnološkim područjima, što je napredak od kojeg bi pogodovali i znanost i industrija. [I.M.Ž.] Wired/SanFranciscoChronicle…


Povezano