Objavljeno

Bauk roda širi se Filozofskim fakultetom u Zagrebu

Foto: Wikimedia

U dvorani VII na Filozofskom fakultetu u Zagrebu je sutra, 18. travnja, trebala biti održana tribina Aporije psihe: Psihologija identiteta: pitanje roda i spola. Organizatori su jutros poslali kružni mail studentima i u događaj na Facebooku objavili kako je tribina ipak otkazana zbog navodnih političkih konotacija koje su htjeli izbjeći.

Tribinu su organizirali Hrvatsko bioetičko društvo i Suradnički krug studenata Znanstvenog centra izvrsnosti za integrativnu bioetiku. Kao gosti tribine najavljene su prof. dr. sc. Nataša Jokić Begić i prof. dr. sc. Željka Kamenov s Odsjeka za psihologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, te dr. sc. Ana Maskalan s Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu.

“Domaći medijski i javni prostor posljednjih je mjeseci zatrovan debatama o ‘čuvenoj’ Istanbulskoj konvenciji i pitanjima roda i spola koja iz nje navodno izviru. Fenomeni identiteta, roda i spola bivaju zakriveni osobnim ideološkim izborima koji udaljavaju od znanstvene spoznaje njihove prirode i otvaraju potenciju semantičkog vrludanja, poklanjajući prostor neargumentiranoj raspravi. Zapodjenutu temu usmjerit ćemo prema psihologijskom i filozofijskom rezoniranju, a tribinu obogatiti sudjelovanjem transrodne osobe u govorničkoj postavi,” stoji u najavi događanja.

Priopćenje organizatora o otkazivanju tribine prenosimo u nastavku:

Cijenjene i cijenjeni,

uz isprike i žaljenje, obavještavamo vas da otkazujemo tribinu ‘Aporije psihe: psihologija identiteta; pitanja roda i spola’ koja se trebala održati u srijedu, 18. travnja 2018., od 18 sati na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Tema tribine bila je predviđena cjelogodišnjim programom Aporija psihe, no zbog trenutnih širih društvenih zbivanja od same njene najave intenzivno su joj pripisivane političke konotacije koje smo upravo po namjeri tribine htjeli izbjeći i anulirati. Odlučili smo da efekte pogrešno shvaćenih namjera ne želimo potencirati te da racionalni dijalog želimo očuvati na način na koji smo to do sada radili.

Portal srednja.hr zamolio je Hrvatsko bioetičko društvo za dodatno pojašnjenje o razlozima otkazivanja tribine, no oni su odgovorili da smatraju kako objava o otkazivanju tribine sadrži dovoljno informacija za obavještavanje šire publike i svih zainteresiranih za sudjelovanje na tribini.


Povezano