Objavljeno

“Banana cenzura” u Poljskoj

Prošlog mjeseca u poljskoj javnosti odjeknule su žestoke rekacije na umjetničku cenzuru kada je novi direktor Nacionalnog muzeja u Varšavi, Jerzy Miziolek, iz stalnog postava izbacio dva svjetski poznata umjetnička djela.

BBC izvještava kako su cenzurirana djela u muzeju izložena već nekoliko godina, a odluka o nepodobnosti sprovedena je nakon susreta novog ravnatelja Jerzyja Mizioleka s trenutnim ministrom kulture, Piotrom Glińskim.

Riječ je o videu Consumer Art iz 1973. godine, kojim je umjetnica Natalie LL na ‘sugestivan’ način prikazala ženu kako jede bananu, kao i drugu hranu.

Osim djela Natalije LL, uklonjen je i video kontroverzne umjetnice Katarzyne Kozyre iz 2005. godine, u kojemu je prikazana žena koja hoda s dvojicom muškaraca u psećim kostimima.

Kao razlog cenzure, Miziolek je naveo da se “protivi prikazivanju djela koja bi mogla iritirati osjetljive mlade ljude”.

Reakcija na cenzuru bila je popraćena prosvjedima ispred muzeja, ali i na društvenim mrežama gdje su poljski umjetnici i oporbeni političari objavili svoje slike kako jedu banane uz hashtag #bananaselfie.

Nakon prosvjeda i izazvanih reakcija, muzej je objavio da će djela biti vraćena, ali samo do 6. svibnja, kada će biti reorganizirana čitav postav s djelima iz 20. i 21. stoljeća. Negirajući bilo kakav pritisak ministarstva, ravnatelj je izjavio kako, premda cijeni ulogu spornih umjetnica u poljskoj kulturi, ograničeni prostor muzeja zahtijeva “kreativne promjene” na izložbi.

No, ovaj spor je najnoviji u nizu kontroverzi oko umjetnosti i kulture pod konzervativnom i nacionalističkom vladom u Poljskoj. U izvještaju BBC-a saznajemo kako je ministar kulture, Piotr Glinski, nedavno smanjio sredstva Europskom centru za solidarnost. Centar predstavlja izložbeni i kulturni prostor popularan među vladinim kritičarima, a kao objašnjenje odluke navodi „da je njegova aktivnost nadilazila svoju misiju poučavanja povijesti“.

Opus djela umjetnice Natalie LL kao i objašnjenje radova možete pronaći na ovom linku. [K.Z.]


Povezano