Objavljeno

Avanturistici i maratonki odbijen nastup na BBC-jevom showu zato što je žena?

U postu na svom blogu Sophie Radcliffe objašnjava kako u uvjetima sudjelovanja u showu Najbolja svjetska vojska nigdje eksplicitno nije navedeno da se žene ne mogu prijaviti, no u e-mail odbijenici BBC kaže:

„Nažalost, prijave su trenutno otvorene samo za muškarce, što je u skladu s kriterijima specijalnih postrojbi kojima ćemo se u serijalu baviti“. BBC ne isključuje neku drugi serijal tog tipa u kojem će se baviti ženama, međutim naglašavaju da u prvoj rečenici poziva piše da su za natjecanje pozvani muškarci.

Radcliffe priznaje da je ovo pročitala, međutim navodi da se u ostatku obrasca obraćaju općenito ljudima, te ističu samo kriterije poput, poput fizičke spreme, entuzijazma i raznolikosti. Iako BBC ne želi optužiti za seksizam, kaže:

„Obrazac je izrazito nejasan. U prvom redu, mislim da je u današnje doba smiješno na bilo koji način isključivati žene, želim se kretati ka društvu u kojem žene imaju jednake mogućnosti, a ako za nešto baš nemamo jednake prilike, mislim da bi to trebalo biti zbog nekog dobrog i jasno objašnjenog razloga.

Na televiziji smo već milijun puta gledali muškarce kako pokazuju svoju snagu i izdržljivost, treba nam mogućnost da vidimo žene koje rade fantastične stvari. Ako tražite raznolikost u ovoj skupini ljudi, zašto pretpostaviti da se žene ne bi trebale prijaviti?“. Independent


Povezano