Objavljeno

Antje Jackelén: Prva žena nadbiskup(kinja) u Švedskoj

Na ceremoniji u Uppsali 59-godišnja Antje Jackelén ušla je u povijest kao prva nadbiskupkinja u Švedskoj. U listopadu prošle godine, nakon dobivenih 55,9% glasova, naslijedila je mjesto nadbiskupa Andersa Wejryda koji je tu dužnost obnašao od 2006. godine.

Nadbiskupkinja Jackelén zaredila se u Svenska kyrkan,najvećoj kršćanskoj crkvi u Švedskoj, 1980. godine, a prate ju kontroverze iz prošlosti zbog nejasnih stavova o vjeri i izjavi da nema kontradikcije između vjerovanja u Boga i evolucije.

Za kršćanske novine Dagen rekla je da je ‘rođenje od djevice’ “mitološki pojam za objašnjenje jedinstvenosti. Oni koji tumače djevičansko rođenje kao biološki problem potpuno su promašili bit.” Ta izjava naljutila je neke pripadnike švedskog klera.  

Na prigovore o nejasnim stavovima odgovara: “Nemam ništa protiv jasnoće. Naprotiv, želim biti jasna, pronicljiva i empatična, ali imam nešto protiv vrste jasnoće koja je zapravo samo privid. Kada pokušate razvodniti složena pitanja na odgovore ‘da’ ili ‘ne’ lako stvorite debate koje samo polariziraju ljude”.

Novopostavljena nadbiskupkinja ne pridaje veliku važnost svome spolu. “Bila sam žena cijeli svoj život, tako da to nosim sa sobom čime god se bavila”, rekla je za TT. “Ali, naravno da je to odlično. Dosta sam se kretala u internacionalnom kontekstu gdje sam primijetila da su mnogi znatiželjni u vezi ženskih crkvenih vođa. Dakle, svjesna sam da je to također i moja prednost.” [B.Z.] TheLocal


Povezano