Objavljeno

Aktivističke umjetnice na UN konferenciji o statusu žena

U sklopu UN-ove dvotjedne Konferencije o statusu žena organizirana su brojna popratna događanja, među kojima i tribina ‘Umjetnice/aktivistkinje i milenijski razvojni ciljevi: umjetnost, video i rad na terenu’ u organizaciji Ženskog kluba za umjetnost.

Tri žene, vrlo različitih korijena, govorile su o svojim iskustvima u SAD-u i zemljama u razvoju, te kako kroz umjetnost potiču promjene u ženama i njihovim životima.

Razgovori su, kao i većina događanja tijekom konferencije, bili usmjereni na ostvarivanje milenijskih razvojnih ciljeva Ujedinjenih Naroda, među kojima su i zaustavljanje širenja HIV-a/AIDS-a, poboljšanje rodiljnog zdravlja, smanjenje smrtnosti dojenčadi i djece te iskorjenjivanje ekstremnog siromaštva.

Anne Kantor Kellet, umjetnica i vlasnica galerije, pričala je kratko o svojim djelima. Slikama na kojima tematizira Holokaust i svoju reakciju na njega, te fotografijama kojima tematizira masakr u Ruandi, čije je žrtve upoznala tijekom svog rada u toj zemlji.

Mary Oestericher Hamill govorila je o svom pokušaju da potakne siromaštvom i traumama pogođene žene u SAD-u, Kini i Vijetnamu na stvaranje vlastite umjetnosti. Žene je angažirala kamerama i fotoaparatima, te kasnije organizirala izložbe na kojima su ta dijela prikazana. Trenutno se očekuje izložba oslikanih tkanina koje su nastale tijekom njenog rada s udovicama žrtava masakra Crvenih Kmera u Kambodži.

Allison Milewski osnivačica je PhotoForward-a, organizacije koja stvara samoodržive programe kojima mladi i stariji uče nove tehnologije, uključujući i računalne vještine, fotografiju i načine digitalnog stvaranja umjetnosti, sve u suradnji sa lokalnim organizacijama. Time omogućuje ženama da ispričaju svoju priču kroz umjetnost i podijele ju s drugima.

Rad ovih umjetnica pomaže osnaživanju žena, omogućujući im da se izraze i pronađu vlastitu snagu, a u tom smislu možemo reći da umjetnost uistinu ima moć mijenjati svijet. [V.U.] Examiner…


Povezano