Objavljeno

UN pozvao međunarodnu zajednicu da prekine tabu o menstruaciji

Zdravlje žena u menstruaciji više ne bi trebalo predstavljati tabu, tvrde UN-ovi stručnjaci i stručnjakinje za ljudska prava, među kojima su i Ivana Radačić, članica Radne skupine UN-a o diskriminaciji žena u zakonima i praksi, i Dubravka Šimonović, specijalna izvjestiteljica Ujedinjenih naroda za nasilje nad ženama.

Uoči Međunarodnog dana žena, skupina stručnjaka i stručnjakinja za ljudska prava Ujedinjenih naroda pozvala je međunarodnu zajednicu da prekine tabu o menstruaciji i poduzme konkretne mjere kako bi se okončala diskriminatorna praksa koja šteti zdravlju žena i djevojaka.

„Stigma i sram koje proizvode stereotipi o menstruaciji imaju ozbiljan učinak na ljudska prava, uključujući ljudsko pravo na jednakost, zdravlje, stanovanje, vodu, sanitaciju, obrazovanje, slobodu vjeroispovijesti ili uvjerenja, sigurno sudjelovanje u kulturnom životu i javnom životu bez diskriminacije,“ tvrde iz UN-a.

U nekim se zemljama žene i djevojčice koje menstruiraju smatraju zaraženima i nečistima te im se nameću različita ograničenja i zabrane – primjerice, zabrana korištenja vode ili kuhanja, nemogućnost sudjelovanja u vjerskim i kulturnim događanjima ili zabrana pristupa aktivnostima u zajednici. Žene i djevojčice koje menstruiraju mogu biti prognane izvan kuće, gdje su izložene patnji u izolaciji i hladnoći s učestalim rizikom od bolesti i životinjskih napada. Patrijarhalna kontrola ograničava ponašanje i mobilnost žena tijekom menstruacije te podriva njihovu jednakost i mogućnost djelovanja. Stigma i sram kojeg osjećaju dovodi ih u obespravljeni položaj.

Stigmatizacija menstruacije ima značajne učinke na žensko zdravlje. Medicinsko osoblje često odbacuje ozbiljne zdravstvene simptome povezane s menstruacijom, a može proći nekoliko godina prije uspostavljanja dijagnoze endometrioze i dismenoreje.

“Štoviše, zbog stigme i manjkavog znanja, mnoge djevojčice imaju negativne i ambivalentne osjećaje oko menstruacije, zbog čega doživljavaju psihosocijalni stres koji utječe na njihovu sposobnost učenja. Nadalje, u nekim zemljama se pojava prve menstruacije vezuje uz spremnost pristupanja braku zbog čega se povećava rizik od adolescentskih trudnoća, ograničavanja obrazovanja djevojčica i radnih mogućnosti,” poručili su UN-ovi stručnjaci i stručnjakinje.

Iako su neke države uspjele suzbiti diskriminatorne prakse, preostaje mnogo posla kako bi se osigurala efikasna implementacija zakona. Također, neke zemlje su razvile politike osjetljivosti prema menstrualnim potrebama žena i djevojčica, npr. mjere potpore ženama na radnom mjestu (plaćeni dopust) i opskrba škola besplatnim sanitarnim proizvodima. Ipak, pitanja ljudskih prava koja se odnose na menstrualni ciklus i dalje su uglavnom zanemarena od strane donositelja odluka. Neuspjeh u rješavanju menstrualnih i zdravstvenih potreba žena i djevojčica ima štetan učinak na sva područja njihovih života i krši temeljna prava na jednakost, kao i pravo da sudjeluju u javnom, ekonomskom, društvenom i kulturnom životu.

“Neprihvatljivo je da su žene i djevojčice izložene štetnim rodnim stereotipima i tabuima koji se odnose na prirodne i biološke funkcije poput menstruacije, što rezultira izopćenjem i diskriminacijom žena i djevojaka”, stoji u zaključku.

Priopćenje u cijelosti pročitajte ovdje.

Prevela: Tara Gudović


Povezano