Objavljeno

90 NGO-a u globalnoj borbi protiv plastičnog zagađenja

Devedeset nevladinih organizacija udružilo se u novoj revolucionarnoj globalnoj viziji koja obuhvaća budućnost bez onečišćenja plastikom. Vizija predstavlja 10 principa koji za cilj imaju promijeniti način na koji društvo percipira korištenje plastike.

Znanstvenici i znanstvenice predviđaju da će bez hitnog djelovanja do 2050. godine u moru biti više plastike nego riba, što će biti ozbiljna prijetnja biloškoj raznolikosti i zdravlju ljudi. Unatoč ozbiljnoj opasnosti koju plastično onečišćenje stvara Zemlji i ljudskoj vrsti, vlade i industrije još uvijek se nisu uspjele sistemski suočiti s tim problemom.

Na Europskoj razini, razvoj paketa kružnog gospodarstva i Europske strategije o plastici predstavljaju važnu priliku za temeljito rješavanje problematike korištenja plastike i spriječavnje stvaranja plastičnog otpada. Do toga ne može doći ako donositelji odluka ne sagledaju cjeloživotni ciklus plastike.

„Ovo je prvi put da su se organizacije diljem svijeta udružile kako bi zajednički pronašle rješenje za problem plastičnog zagađenja. To je početak pokreta koji će dovesti do toga da vlade, gradovi i kompanije poduzmu velike korake kako bi se suprotstavili ovom rastućem problemu“, rekla je Delphine Lévi Alvarès, koordinatorica Europian plastics alignment process-a.

Europske vlade i multinacionalne kompanije moraju se suočiti s time da su odgovorni za neodgovorno korištenje plastike i za zagađenje okoliša do kojeg posljedično dolazi, a uglavnom najviše utječe na globalno najranjivije skupine. Jasno je da će bez snažnog i koordiniranog truda donositelja odluka, velike tvrtke nastaviti neselektivno koristiti plastiku i da će se zagađenje povećati.

Nevladine organizacije navedene ispod pozvale su Europsku komisiju i države članice da streme ambicioznoj politici promjena i povedu put ka budućnosti slobodnoj od zagađenja plastikom. ZeroWasteEurope

ChemTrust (UK)

European environmental citizen’s organisation for standardisation

Ecologists without borders (Slovenia)

Environmental Investigation Agency

European Environmental Bureau

Fauna & Flora International

Federation for a Better Environment (Flanders)
Friends of the Earth Europe

Health and Environment Alliance

Health Care Without Harm Europe

Humusz (Hungary)

Let’s do it World

Marine conservation society (UK)

Plastic Change (Danemark)

Plastic Soup Foundation (Netherlands)

Surfrider Foundation Europe

Seas At Risk

Surfers against sewage (UK)

Trash Hero World

Zero Waste Europe

Zero Waste France (France)


Povezano