Objavljeno

Akcija #PreknimoSutnju potaknula Ministarstvo zdravlja na inspekciju rodilišta

Akcija udruge RODA 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama pri porodu rezultirala je obećanjem Ministarstva zdravlja da će početkom siječnja krenuti u inspekcijski nadzor svih rodilišta u Hrvatskoj.

Povodom jučerašnjeg Međunarodnog dana ljudskih prava, koji je ujedno bio i zadnji dan akcije #PrekinimoSutnju, predstavnice udruge RODA sastale su se s pomoćnikom ministra zdravlja. Potpredsjednica Udruge Daniela Drandić izjavila je da su bile iznenađene susretljivošću Ministarstva u kojem priznaju da problem u rodilištima postoji te da mu žele stati na kraj.

“Napravili smo zajednički plan, Ministarstvo zdravlja, Unicef, Hrvatski zavod za javno zdravstvo i nevladine udruge koje uključuju nas. Prvo što će Ministarstvo zdravlja poduzeti je da u siječnju kreću u inspekcijski nadzor svih rodilišta u Hrvatskoj koji bi trebao trajati sve do ožujka jer žele znati što se točno ondje događa. Zatim ćemo raditi na ujednačavanju prakse u rodilištima kako bi sve žene u koje god rodilište u Hrvatskoj došle imale istu zdravstvenu skrb”, kaže Drandić.

Također, napravljen je i plan komunikacijskih edukacija za rodilišta kako bi se medicinsko osoblje dodatno educiralo o ponašanju i pristupu rodilji tijekom i nakon poroda.

“Nakon toga bi u obliku brošure krenuli i u edukaciju trudnica. Puno žena zapravo ne zna što ih čeka na porodu. Te ćemo brošure raditi skupa s Ministarstvom. Naime, svaki put kad žena ima pritužbu na porod ona može poslati to sanacijskom upravitelju bolnice koji joj pismeno mora odgovoriti, a ako ne odgovori može ih prekršajno prijaviti. Žene to ne znaju i želimo da budu upućene u sve”, dodala je potpredsjednica udruge RODA.

Akcija Udruge izazvala je i reakciju Hrvatske komore primalja koja tvrdi da su „jednoglasni u borbi protiv svakog nehumanog čina koji umanjuje vrijednost majčinstva“ te da se zalažu za dostojanstvenu skrb tijekom trudnoće i porođaja. Naglasili su također da nužnim smatraju sankcioniranje pojedinaca/ki, no kako pri tome paziti da se na uništi integritet zdravstvene zajednice koja često i u neadekvatnim uvjetima majkama pokušava pružiti najbolju moguću skrb.

Mogućnost kontinuirane primaljske skrbi dostupna je u većini zemalja Europske unije, a predsjednica Komore Barbara Finderle, vjeruje da će uskoro zaživjeti i u Hrvatskoj. „Također se nadamo da će i inicijativa ‘Rodilište prijatelj majke’, koja se trenutačno nalazi u idejnoj fazi, uskoro imati odjek te da će i ona doprinijeti pospješenju skrbi za majke i novorođenčad’, poručila je predsjednica Hrvatske komore primalja. [M.P.Š./K.M.] Index/tportal


Povezano