Objavljeno

Afganistanski aktivisti/kinje podsjetili donatore da ne zanemare prava žena

Prošlogodišnji prosvjed protiv nasilja nad ženama u Kabulu

Organizacije za prava žena, nakon povlačenja međunarodnih trupa, žele izbjeći prazna obećanja koja će imati malo veze sa životima običnih ljudi. Zbog jačanja talibana, sigurnost u Afganistanu ostaje prioritet, što smanjuje važnost pitanja ljudskih prava, zbog čega ne žele da ovo pitanje bude zanemareno na sastanku vlade s donatorima u Kabulu.

Potičući donatore da novac da samo onim ministarstvim i institucijama koje pokazuju stvaran napredak, nadaju se to i postići. „Svi procesi koji isključuju žene ne bi trebali biti poduprti“, kaže Samira Hamidi, bivša direktorica Afganistanske ženske mreže.

Otkad je preuzeo vlasti, predsjednik Ashraf Ghani, poduzeo je napore da poveća zastupljenost žena u vladinim institucijama. Po prvi je put nominirao ženu za mjesto u Vrhovnom sudu, iako je parlament taj prijedlog odbio, zatim postavio na dužnost četiri ministrice, četiri ambasadorica i dvije pokrajinske guvernerke.

Aktivisti/kinje pak smatraju da ovi potezi služe samo mazanju očiju međunarodnih donatora, dok se na sustavnoj diskriminaciji uopće ne radi. Ovome u prilog ide i činjenica da je Ghani razvio detaljan plan za razvoj održive ekonomije, dok mu specifičnih ciljeva o ljudskim pravima nedostaje, a bez jasnih ciljeva, monitoring napretka bi će teži.

Upozorenje za organizacije za prva žena bio je i slučaj ubojstva 27-godišnje Farkhunde, za čije su ubojstvo prvotno dosuđene i četiri smrtne kazne, koje su kasnije ekstremno smanjene ili u potpunosti odbačene.

„Donatori moraju uvjetovati svoju pomoć pravnom sektoru, i tražiti hitna poboljšanja“, kaže Hamidi.  „Donatori ne smiju potpasti pod utjecaj ambicioznih izjava predsjednika. Moraju tražiti poduzimanje stvarnih i brzih koraka na temelju obećanja predsjednika.“ Bolje je, smatra ona, da povuku donacije, nego da financiraju institucije koje ne rade svoj posao. [Ž.V.] TheGuardian


Povezano