Objavljeno

I u Afganistanu muškarci za prava žena

Nakon Turske, gdje je skupina muškaraca žene podržala marširajući u suknjama, mala skupina afganistanskih muškaraca promarširala je Kabulom odjevena u burke kako bi, povodom Međunarodnog dana žena, skrenula pozornost na stanje ženskih prava u zemlji.

Taj zloglasni odjevni predmet nametnut je ženama za vrijeme vladavine talibanskog režima 90-ih godina. Danas pak u Afganistanu i među njegovim saveznicima ponovno raste zabrinutost, jer postoji opasnost da se ponište svi pozitivni pomaci koje su žene ostvarile nakon rušenja režima 2001. godine.

S blatnjavim tenisicamai čizmama koje su se tek nazirale ispod svijetloplavih burki, marš 20-ak muškarca zadobio je željenu pozornost promatrača i izazvao različite reakcije.

„Koji je smisao svega toga? Sve žene u mojoj obitelji nose burku. Ne bih im dopustio izlazak iz kuće bez nje“, izjavio je Javed Haidari, jedan od promatrača.

No, dok su jedni s neodobravanjem promatrali neobičnu skupinu, drugi su, poput aktivista Basira iz udruge Afghan Peace Volunteers koja je organizirala skup, s oduševljenjem pozdravili ovaj čin.

„Jedan od najboljih načina da shvatite kako se žene osjećaju je hodati po ulici odjevenu burku“, izjavio je.

Drugi je aktivist priznao kako se noseći ovaj komad odjeće s rešetkastim otvorom za oči osjećao „kao u zatvoru“.

Prema Reutersovom izvješću muškarci su nosili transparente s natpisima Jednakost i Ne govorite ženama šta da nose, vi ste ti koji trebaju prekriti oči.  

Iako je simbol opresije žena, burka je i dalje uobičajenau mnogim dijelovima Afganistana, posebice u ruralnim područjima gdje je nasilje nad ženama učestalije. [A.V.] Viralwomen/The Independent…


Povezano