Objavljeno

Afganistan: Predsjednički izbori i rodna ravnopravnost

Nakon višegodišnje borbe za poboljšanje života žena u Afganistanu, napredak se konačno pokazao u političkoj sferi, gdje se na sadašnjim izborima oko 300 žena natječe za mjesta u provincijskim odborima, a po prvi se put žena se natječe i za poziciju potpredsjednice!

Ipak, predsjednička izborna lista uključuje 9 muških imena, a prema posljednjim anketama favoriti su bivši ministar vanjskih poslova Abdullah Abdullah, lider vodeće demokratske opozicije, bivši ministar financija, nezavisni kandidat Ashraf Ghani Ahmadzai i bivši ministar vanjskih poslova, nezavisni kandidat Zalmai Rassoul uz kojeg se kao potpredsjednička kandidatkinja natječe Habiba Sarobi.

Političko djelovanje žena ugroženo je ekstremističkim djelovanjem i neprihvaćenosti u još uvijek duboko opresivnom društvu, a čini se kako niti jedan od kandidata za budućeg predsjednika neće ostvariti neku radikalnu promjenu još uvijek nestabilnog statusa žena.

Najla Ayubi, dugogodišnja aktivistica za ženska prava, smatra kako se retorika rodne ravnopravnosti koristi radi ostvarivanja što veće podrške na izborima i šarmiranja međunarodne zajednice. U tom smislu, žene se koriste samo kao političko oružje.

Nakon pada Talibana, 2001. godine, položaj žena se poboljšao, rodna jednakost postala je dijelom Ustava, ženama je dozvoljeno da se vrate na posao, milijuni djevojčica se školuju, žene su postale zastupnice u parlamentu, a usvojen je i Zakon o dokidanju nasilja nad ženama. Unatoč tome, sva ostvarena prava, pod stalnom su prijetnjom.

Konzervativna struja pokrenula je u parlamentu raspravu o ukidanju spomenutog zakona, UN je u prosincu izvijestio da se od donošenja zakona povećao broj prijava nasilja, ali da je pokretanje kaznenih postupaka i osuda počinitelja i dalje rijetkost. Također u parlamentu je odobren zakon koji bi rodbini zabranio svjedočenje protiv optuženog u slučajevima obiteljskog nasilja, koji je nakon osuda javnosti, predsjednik Hamid Karzai blokirao.

Soraya Sobhrang, povjerenica za ženska prava u Afganistanskoj nezavisnoj komisiji za ljudska prava, ne misli da je sve tako crno, a razloga za optimizam joj daje jedan od predsjedničkih favorita, spomenuti Ghani Ahmadzai, koji je već iznio plan kako će u prvih 100 dana mandata raditi na poboljšanju ženskih prava.

„Mislim da je Ashraf najbolji, zato što ima program za žene … Obećao je tijekom prvih šest mjeseci pripremiti izvješće o ljudskim pravima i o tome kako se primjenjuju u Afganistanu, a osim toga, imat će savjetodavnu skupinu za aktivistkinje“, izjavila je. Međutim njegova povezanost s bivšim zamjenikom ministra obrane Abdulom Rashidom Dostumom, optuženim za brojne ratne zločine, podigla je neke sumnje.

Žene su proteklih godine, kroz različite internacionalne projekte rodne osjetljivosti, koji su nekima garantirali i zapošljavanje, postale dobro organizirane, međutim ono što ih trenutno brine jest što će biti kada se Zapadna podrška povuče, što će biti ako Vlada sklopi mir s Talibanima. Ovo za njih predstavlja veliku opasnost, te se zato nadaju da će sva prava koja su ostvarena uspješno očuvati, ako žene ostvare dobre rezultate na izborima.

Predizborna kampanja, bila je obilježena raznim tračevima i podmetanjima koji su se širili društvenim mrežama, dok se lokalni tisak strateški udaljio od iznošenja ‘prljavog rublja’ kandidata. Na kraju, ostaje vidjeti hoće li ovakvi medijski trikovi imati utjecaja na rezultate izbora. [I.M.Ž.] TheGuardian/ NewYorkTimes


Povezano