Objavljeno

9 zabrinjavajućih činjenica o statusu žena u medijima

Koračanje ka medijskoj jednakosti za žene je spor i mukotrpan proces, zaključak je godišnjeg izvještaja Ženskog medijskog centra o položaju žena na filmu, televiziji i društvenim medijima, iz kojeg izdvajamo devet zabrinjavajućih podataka.

1. O potplaćenosti žena u filmskoj industriji govori činjenica da najbolje plaćena ženska filmska zvijezda Angelina Jolie ostvaruje gotovo jednak prihod kao najlošije plaćene muške filmske zvijezde. A njezina zarada od 33 milijuna dolara neusporedivo je niža od 75 milijuna dolara koje je zaradio Robert Downey Jr., najbolje plaćena zvijezda filmova Iron Man.

2. Žene su podzastupljene u novinskim redakcijama, o čemu govori podatak da su 1999. godine činile 36.9% osoblja, a njihov se udio do danas smanjio na 36.3%. Rodna razlika je najizraženija među bijelim muškarcima i ženama, dok među drugim rasama postoji nešto veća rodna ravnopravnost. .

3. Podzastupljenost žena očituje se i u sportskom novinarstvu. Od 183 sportska/e radio voditelja/ice koje ističe Talkers magazin, samo su dvije žene, a prema izvješću Associated Pressa o rasi i rodu veći dio sportske industrije nije zaradio prolaznu ocjenu kada se govori o rodnoj raznolikosti.

4. Žene su citirane u manjem broju novinarskih članaka, točnije, samo 19% novinskih članaka iz siječnju i veljači 2013. godine referira se na neku novinarku, što je u skladu s dosadašnjim podacima koji pokazuju da su muškarci 3.4 puta češće citirani na naslovnoj stranici The New York Timesa, 4.6 puta češće citirani u političkim, a 5.4 u međunarodnim pričama.

5. O podzastupljenosti u filmskom stvaralaštvu govori činjenica da se broj scenaristkinja, redateljica, producentica i montažerki smanjio se u odnosu na 1998. godinu, a udio žena u ovim zanimanjima trenutno iznosi 16%.

6. Broj govornih uloga za žene, nakon laganog uspona, smanjio se na razinu iz 2007. godine. Samo 28,4 % govornih uloga u 100 filmova koji su najviše zaradili na kino blagajnama odigrale su žene.

7. U gotovo svim analiziranim političkim emisijama sudjeluje oko 75% muškaraca i 25% žena.

8. Iako su u 2013. godini žene režirale 50% filmova prikazanih na Sundance film festivalu, samo 1,9% ostvarilo je veći financijski uspjeh.

9. Kolumnisti su još uvijek većinom stariji bijeli muškarci. U troje najvećih američkih dnevnih novina postoji četiri puta više kolumnista nego kolumnistkinja. [M.M.] TheTime…


Povezano