Objavljeno

800 tvrtki obvezalo se na rodnu ravnopravnost na najvišim razinama

Više od 800 izvršnih direktora, predstavnika svjetske grupe vodećih korporacija iz svih sektora i regija javno se obvezalo na podršku inicijativi Women’s Empowerment Principles: Equality Means Business (Načela za osnaživanje žena: jednakost znači posao).

Zajednička inicijativa UN Women i UN Global Compacta postala je tako najveća dobrovoljna korporativna platforma za razvitak ravnopravnosti i osnaživanja položaja žena na radnom mjestu, tržištu i zajednici.

Načela naglašavaju kako je ravnopravna participacija žena kroz sve poslovne sektore i razine gospodarske aktivnosti neophodna za izgradnju snažne ekonomije. Osim gospodarskog aspekta, inicijativa obuhvaća i društveni život. Od kompanija se očekuje potpora stabilnom i pravednom društvu, postizanje međunarodno dogovorenih ciljeva za razvitak, zaštita ljudskih prava te potpora poboljšanju kvalitete života za žene, muškarce i obitelji.

“Gospodarstvo ne može napredovati bez ravnopravne participacije žena i potrebne su nam snažne liderice koje bi bile primjer napretka rodne ravnopravnosti u privatnom sektoru“, izjavio je izvršni direktor UN Global Compacta Georg Kell.

Upravo zato, nedavno su na čelo inicijative postavljeni Joe Keefe, izvršni direktor američke investicijske tvrtke Pax World Funds i Elizabeth Broderick, povjerenica za seksualnu diskriminaciju australske Komisije za ljudska prava. Zajedno bi trebali pružiti visoku razinu iskustva inicijativi kojoj je podrška naglo porasla od osnutka 2010. kada ju je potpisalo 39 izvršnih direktora.

„Iako već postoji puno uspješnih žena na vodećim pozicijama koje mijenjaju inicijativu, još uvijek nismo uspostavili kritičnu grupu muškaraca koji poduzimaju korake za postizanje rodne ravnopravnosti. Kako bi pokrenuli stvari potrebna nam je suradnja s onima koji imaju moć i koji su spremni potpisati inicijativu i djelovati u skladu s njom“, rekla je Broderick i nastavila:

„Radujem se radu s liderima i lidericama diljem svijeta kako bismo zajedno oživjeli inicijativu i stvorili svijet u kojem je rodna ravnopravnost u samom središtu.“ [M.B.] UNGlobalCompact


Povezano