Objavljeno

1,000 lidera/lica iz svijeta poslovanja obvezalo se Principima osnaživanja žena

Od Argentine do Vanuatua, tisuću liderica i lidera iz poslovnog svijeta izrazili su svoju potporu želji za unapređenjem rodne ravnopravnosti. To su učinili potpisavši zajedničku izjavu potpore izvršnih dirketora/ica Principima za osnaženje žena (WEP).

Principi za osnaženje žena ili Women’s Empowerment Principles zajednička je inicijativa UN Women i UN Global Compact, a nudi smjernice koje bi očekivanom implementacijom donijele napredak u rodnoj ravnopravnosti na radnom mjestu, tržištu rada pa i u zajednici.

Uz krilaticu ‘Equality Means Business’, na temelju stvarne poslovne prakse, razvijeno je sedam principa koji bi tvrtkama trebali pomoći u revidiranju postojećih politika i praksi ili utvrđivanju novih, a sve s ciljem osnaživanje žena i jačanju njihove poslovne uloge u održivom razvoju.

Spomenutih sedam principa su:

1. Vodstvo koje provodi rodnu ravnopravnost
2. Jednake prilike, uključivost i nediskriminacija
3. Zdravlje, sigurnost i sloboda od nasilja
4. Edukacija
5. Razvoj poduzeća i marketinških praksi
6. Vodstvo u zajednici i jači angažman
7. Transparentnost

Rast inicijative vidi se u porastu potpisnika povelje, a svi su redom izvršni upravitelji tvrtaka. Godine 2010. bilo je 39 potpisnika da bi pet godina kasnije brojka skočila na čak 1,000. Potpisnici dolaze iz 67 zemalja diljem svijeta i preko 40 različitih sektora poslovanja.

Na sastanku skupine G7, vodeći svjetski lideri dali su podršku ovoj inicijativi uz poziv tvrtkama diljem svijeta da ih počnu primjenjivati. Uz njih su svoju potporu izrazile i brojne svjetske vlade, nevladine organizacije i ostali akteri civilnog društva. [I.S.] UNWomen


Povezano