Objavljeno

7 nezapaženih dječjih knjiga slavnih autora

James Joyce, najpoznatiji kao pisac poezije, romana, kratkih priča i dramskih tekstova, napisao je manje poznatu dječju knjigu o mačku i moralnoj dilemi, The Cat and the Devil, spojivši irsku duhovitost, francuski folklor i svoje izuzetno umijeće pripovijedanja u jedno.

Ilustrirao ju je francuski crtač Roger Blachon, a knjiga je 2005. izašla i u hrvatskom izdanju, kojeg je ilustrirao Tomislav Torjanac.

 

2. Legendarni satiričar Mark Twain napisao je knjigu Advice to Little Girls još 1865. godine, izazvavši djecu da se ‘uhvate u koštac’ s njegovim inteligentnim humorom zbog kojeg je toliko poznat među odraslim čitateljima. Priča je objavljena u zbirci The 30 000 Bequest and Other Stories.

3. Dok njezina najveća književna ostvarenja još nisu bila postignuta, Virginia Woolf napisala je poučnu priču The Widow and the Parrot (1923.), koju su njeni nećaci objavili u obiteljskim novinama The Charleston Bulletin. Priču su smatrali razočaravajućom jer ju nije odlikovao spisateljičin tipičan razoran humor kojem su se nadali. Široj javnosti postala je poznata tek 1982. kada je objavljena u Redbooku, u broju koji je slavio 100 godina rođenja V.Woolf.

4. Često spominjan kao najvažniji engleski pjesnik 20. stoljeća, T.S. Eliot pod svojim je pseudonimom Old Possum napisao seriju pisama Old Possum’s Book of Practical Cats, u koju je uključio i pregršt pjesama. Pisma su kasnije objavljena u knjizi koju je ilustrirao sam autor, a izdanje iz 1982. godine ilustrirao je Edward Gorey. Knjiga je poslužila kao inspiracija za slavni broadwayski mjuzikl Mačke.

5. Između anonimnog britanskog izdanja Frankensteina iz 1818. i francuskog izdanja iz 1823., u kojem se njeno ime prvi put spominje, Mary Shelley napisala je knjigu Maurice, or the Fisher’s Cot za kćer svojih prijatelja. Njezin otac William Godwin odbio ju je objaviti te je ostala neotkrivena sve do 1997. kada je rukopis pronađen u Italiji. Djelo je napisano pod utjecajem engleskog pjesnika W. Wordswortha, a melankoličnim tonom govori o dječaku koji tragajući za domom pronalazi svog davno izgubljenog oca.

6.  Najpoznatiji po legendarnim djelima ‘Ana Karenjina’ i ‘Rat i mir’, Lav Nikolajevič Tolstoj zanimao se i za dječju literaturu. Na svom imanju, pod motom Dođi kad želiš, otiđi kad želiš, osnovao je dvije škole za djecu zemljoradnika. Inspiriran jednostavnošću i nevinošću kojom su djeca pričala priče, počeo je pisati o vlastitom djetinjstvu. Objavio je slikovne slovarice ‘Azbuka’ i ‘Novaia Azbuka’, koje su u Rusiji bile široko prihvaćene. Classic Tales And Fables for children (Klasične bajke i basne za djecu) naglašavaju autorovo uvažavanje dječje jedinstvene moralne i kreativne senzibilnosti, te njegovu posvećenost težnji za širim obrazovanjem.

7. The Happy Prince and other Tales, kolekciju pet dječjih priča o sreći, životu i smrti napisao je Oscar Wilde prije svojih znamenitih eseja i drama. Najpopularniju verziju ilustrirala je Laura Stutzman, a kinesku verziju naslikao je glasoviti umjetnik Ed Young. Naslovnu priču ove antologije možete u cijelosti pročitati na The Literature Network. [I.S.]


Povezano