Objavljeno

3. rođendan Libele: Iskustva i planovi za dalje

Treći rođendan portala o rodu, spolu i demokraciji – Libela je proslila novim dizajnom, novim rubrikama (VijestiNajaveSa stavomRazgovorProzor u svijet) i još kritičnijim pogledom na društvo i državu.

Najsrodniji nam hrvatski portal, Libela.org nastao je 2009. iz potrebe za otvaranjem medijskog i javnog prostora rodnim pitanjima, feminističkom diskursu i neovisnim izvještavanjem o demokratskim procesima, a članica CESI tima i uredništva Libele Tajana Broz odgovorila je na par pitanja o prošlosti i budućnosti portala.

 

Kako su protekle prve 3 Libeline godine? Koje lekcije su bile najvažnije, koja iskustva najdragocjenija?

Protekle su veselo, lagano smo stvarale čitateljstvo, stalno okupljamo nove cure/žene koje žele pisati, imaju potrebu reći što misle, a i što nam je jednako tako važno postale smo relevantan izvor informacija pojedinim novinarkama i institucijama.

Tekstovi se komentiraju, koriste se informacije koje počesto jedine i/ili prve imamo, tako da mislimo da smo opravdale razlog svog postojanja.

Najdragocjenije je svakako druženje s našim volonterkama – jednom mjesečno imamo Libeline kave i to je nepresušno vrelo dobre energije i kritičkog promišljanja svijeta u kojem živimo što se onda trudimo prenijeti i na portal. Jer mi ne smatramo sebe samo informativnim portalom, nego platformom koja služi tome da se feministički, kritički glasovi čuju u javnosti.


Kakvi su planovi za dalje? Koju pomoć i podršku trebate?

Plan je ove godine opet organizirati edukaciju za volonterke te organizirati mentorski program za studentice novinarstva. I naravno prikupiti neka sredstva rad, jer za sada isključivo sve skupa volontiramo.

Naravno, uvijek nam je plan pokušati više uključiti muškarce jer rodna ravnopravnost nije pitanje samo jednog spola. Uz financijsku potrebna nam je i pomoc u ljudstvu – volonteri/ke koji/e će pisati te potpora u promociji – da nas ljudi kojima se sviđa što radimo sheraju po Fejsu, Twitteru (@PortalLibela) i ostalim socijalnim mrežama i mjestima. [G.I.]


Povezano