Objavljeno

20 godina kasnije stiže zakon koji nudi pomoć silovanima u Domovinskom ratu

Ministar branitelja Predrag Matić ovoga je tjedna predstavio nacrt prijedloga Zakona o pravima žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu.

Točan broj žrtava seksualnog zlostavljanja tijekom Domovinskog rata nije poznat, no procjenjuje se da je takvih osoba oko 2,500, izjavio je ministar, a prenosi T-portal.

Zakonom se definira da se seksualno nasilje u Domovinskom ratu odnosi na razdoblje od 5. kolovoza 1990. godine do 30. lipnja 1996. godine na okupiranom području Hrvatske ili tijekom zatočeništva u neprijateljskom logoru ili zatvoru izvan Hrvatske.

Za žrtve se predviđa pravo na psihosocijalnu pomoć i zdravstvenu pomoć u centrima za psihotraumu, fizikalna rehabilitacija, dopunsko zdravstveno osiguranje, godišnji sistematski pregled, besplatna pravna pomoć te varijabilna novčana naknada, ovisno o okolnostima pojedinog slučaja. Psihosocijalna pomoć predviđena je i za članove njihovih obitelji.

Zakonom je utvrđen postupak za ostvarivanje prava žrtava seksualnog nasilja, a status žrtve Ministarstvo branitelja određuje na temelju dokaza, nalaza i mišljenja nadležnog neovisnog i stručnog povjerenstva. Matić ističe da se želi maksimalno smanjiti procedura, kako žrtva ne bi ponovo proživljavala strahote koje su joj/mu se dogodile.

Kako trenutna ekonomska situacija ne dozvoljava da se sva novčana sredstva za žrtve seksualnog nasilja osiguraju iz proračuna, ministar Matić je najavio osnivanje Fondacije za žrtve seksualnog nasilja u Domovinskom ratu, putem koje će se prikupljati sredstva za isplatu novčanih i drugih naknada.

Ostvarivanjem prava žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu, Hrvatska se usklađuje s nedavno usvojenom Deklaracijom UN-a o obvezi sprječavanja seksualnog nasilja u ratu i Direktivom Europskog parlamenta i Vijeća o uspostavljanju minimalnih standarda prava, podrške i zaštite žrtava kaznenih djela.

Ministarstvo branitelja otvorilo je internetsko savjetovanje u kojem poziva zainteresiranu i stručnu javnost da dostavi svoje prijedloge, primjedbe i mišljenja do 30. travnja 2014. godine.


Povezano