Objavljeno

1166 ženskih udruga osudilo pismo 333 klerikalne udruge koje su tražile izbacivanje ‘roda’ iz Istanbulske konvencije

Prošli mjesec, 333 klerikalne udruge iz devet europskih zemalja potpisale su pismo upućeno Vijeću Europe u kojem su zatražile izbacivanje “rodne ideologije” iz Istanbulske konvencije. U pismu preporučuju da se Konvencija revidira kako bi se rod i povezani koncepti zamijenili terminom “ravnopravnost između žena i muškaraca”, kao i izmjenu članka 78, odnosno žele omogućiti državama članicama da daju rezervu na “kontroverzne i ideološke dijelove Konvencije”.

Reagirajući na zahtjeve klerikalaca, WAVE – mreža nevladinih organizacija koje se bore protiv nasilja nad ženama i djecom, okupila je 1166 udruga koje su upozorile na navedeni pokušaj podrivanja prevencije i suzbijanja nasilja nad ženama i djecom.

Pismo prenosimo u nastavku:

Uvaženom glavnom tajniku Vijeća Europe Thorbjørnu Jaglandu,

Mi, dolje potpisanih 1166 nevladinih udruga iz 42 zemlje članice Vijeća Europe, pišemo Vam kako bismo izrazile šok i zabrinutost izazovom univerzalnom prepoznavanju diskriminacije i nejednakosti kao uzroka i posljedica nasilja nad ženama i djevojčicama i njihovim uvrštavanjem u Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (Istanbulska konvencija). Taj izazov postavljen je u pismo koje Vam je uputilo 333 udruga iz devet zemalja članica Vijeća Europe.

Mi vjerujemo da preporuke navedene u tom pismu izravno podrivaju prevenciju i zaštitu žena i djevojčica od svih oblika nasilja.

Mreža WAVE djeluje u polju borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama i na implementaciji ženskih ljudskih prava od 1994. godine i duboko smo posvećeni univerzalnim načelima rodne ravnopravnosti i ženskih ljudskih prava. Odlučno potvrđujemo svoju punu podršku Istanbulskoj konvenciji, kao i nadzornom tijelu za njenu provedbu (GREVIO), te u potpunosti odbacujemo sve pozive da se omogući davanje rezervi na temeljne odredbe Konvencije.

Prepoznajemo Istanbulsku konvenciju kao najobuhvatniji regionalni i međunarodni alat za borbu protiv nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja. Čvrsto vjerujemo da će ratifikacija i puna primjena Konvencije značajno smanjiti izloženost žena nasilju i otvoriti put ka pravednijem i ravnopravnijem društvu.

Činimo ovo u solidarnosti s drugim organizacijama, uključujući Europski ženski lobi, koji je također izrazio zabrinutost ranije navedenim pismom.

Popis potpisnica možete pronaći ovdje.

Povezano