Objavljeno

10 godina nakon: Nek dugo živi LezBib!

Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića u Zagrebu jučer je bila mjestom proslave 10. rođendana jedne druge knjižnice i to lezbijske knjižnice Lezbib koja djeluje unutar udruge Kontra.

Brojnim posjetiteljicama i posjetiteljima ovog eventa rad Lezbiba predstavile su Suzana Kovačević jedna od voditeljica i osnivačica LezBiba, Nataša Bokan kao jedna od voditeljica, redateljica Dana Budisavljević kao jedna od poznatijih korisnica knjižnice i Aida Bagić kao moderatorica skupa i književnica čijih je nekoliko pjesama za ovu priliku interpretirala Jelena Graovac.

Suzana Kovačević – Suza istakla je kako je generacijama lezbijki prije interneta upravo knjiga bila prvi medij koji je omogućio upoznavanje s lezbijskim ili biseksualnim egzistencijama odnosno glavni izvor informacija o drugima.

LezBib – biblioteka i arhiv otvorena je 13. travnja 2002. godine s početnim fondom od pedesetak knjiga lezbijske tematike iz Centra za ženske studije te donacijom East West Networka. U to je vrijeme funkcionirala više kao mjesto sastajanja i druženja na kojem su se obarale ruke ili dogovarali dejtovi nego li kao prava knjižnica, a filmovi su se posuđivali više od knjiga. Bilo je to tajno mjesto okupljanja tj. svojevrstan sigurni prostor u kojem se slobodno mogao izražavati i prakticirati lez identitet. Danas je još uvijek knjižnica s tajnom adresom iako postoji ideja otvaranja javnosti budući su se vremena, barem u Zagrebu, promijenila.

Dana Budisavljević je osim predstavljanja svog dokumentarnog filma Nije ti život pjesma Havaja koji hara festivalima, kinima te je u međuvremenu je dostupan i na Max TV-u, progovorila o dugogodišnjem korisničkom iskustvu, od kašnjenja s vraćenjem knjiga do opisa knjižnice kao aktivnog centra lezbijskih inicijativa budući je, osim za druženje, upravo LezBib bio mjesto gdje su se kovali planovi za Prajdove, nogometni klub Bura i gdje je rođena ideja snimanja hrvatske verzije lezbijske sapunice koja bi bila realnija verzija L Worda. No vremena su se promijenila te je danas, po njenom mišljenju, sada važnije krenuti u druge gradove Hrvatske i to – LezBiBusom.

LezBib u svom fondu broji 1200 knjiga koje obuhvaćaju LGBT teoriju (povijest, lezbijski feminizam, queer studije); praksu (zdravlje, priručnici, biografije, coming out priče, aktivizam, umjetnost, zakonodavstvo); književnost (poezija i proza), te desetak časopisa i 100-tinjak filmova (VHS i DVD).

Iako se danas knjige posuđuju češće nego prije, na listi LezBib posudbi vodi DVD i to, pogodit ćete, spomenute lezbo sapunice L Word. Od beletristike najviše se posuđuju detektivski lezbo romani, od teorije Judith Butler, a u sekciji strip Alison Bechdel Dykes To Watch Out For.

Biblioteka i arhiv je otvoren lezbijskoj, gej, biseksualnoj, transrodnoj i transseksualnoj populaciji, te svima ostalima zainteresiranima. Želimo im što više knjiga, posebice domaćih autorica, te puno korisnica, a široj publici možemo samo poručiti –  požurite u Lezbib. [T.J.]


Povezano