28.08.1965.

Shania Twain – kraljica country glazbe

Kanadska country pjevačica, najprodavanija u povijesti ovog žanra, svojim radom utjecala je na country glazbu osnažujući žene kroz stihove svojih pjesama, te tako postala jedna od predvoditeljica novog stila.

Rođena u Windsoru, Ontario, 28. kolovoza 1965. godine kao Eilleen Regina Edwards, Shania je imala teško djetinjstvo u siromašnoj obitelji. Vrlo rano počela je pjevati u barovima pomažući novčano svojim roditeljima. Za ovo iskustvo kaže da je bilo neugodno, pjevati među pijancima, ali preživjela je zahvaljujući ljubavi prema glazbi.

Glazbenu karijeru započela je u lokalnom bendu Longshot, a zatim u cover bendu Flirt. Nakon nekoliko demo snimaka, privukla je pozornost izdavačke kuće Mercury Nashville Records te 1993. g. izdaje svoj prvi album Shania Twain. Album nije ostvario preveliki uspjeh, ali kritičari su ga pozitivno ocijenili.

Prvi komercijalni uspjeh dogodio se 1995. g. albumom The Woman in Me. Pjesma s tog albuma Any Man of Mine zasjela je na prvo mjesto Country top 10 ljestvice. Međunarodna zvijezda postala je albumom Come On Over iz 1997. g., koji je iznjedrio hitove poput You’re Still the One, From This Moment On i Man! I Feel Like a Woman. Ovaj album donio joj je četiri Grammy nagrade, uključujući onu za najbolju country pjesmu i najbolju country izvođačicu. S preko 40 milijuna prodanih kopija, Come On Over je najprodavaniji album ženske izvođačice svih vremena.

Uslijedila su još tri albuma, Up! (2002.), The Greatest Hits (2004.) i Now (2017.). Primjetna je velika stanka u glazbenoj karijeri nakon što je oboljela od lajmske bolesti, uslijed koje joj je oslabio glas. Unatoč tomu, Twain se uspješno vratila na glazbenu scenu i može se pohvaliti dobitkom pet Grammyja, zvijezdama na kanadskoj i holivudskoj Stazi slavnih te ulaskom u kanadsku Kuću slavnih. Također, dobila je Generation Award, koja se dodjeljuje izvođačima koji su ostvarili značajan utjecaj u country glazbi. Jedina je žena u povijesti čija su tri albuma zaredom dobila tzv. dijamantni certifikat (bazirano na broju prodanih primjeraka).

Twain je svojim radom utjecala na izvođačice kao što su Lindi Ortega, Caitlin Rose, Caroline Spence, Kalie Shorr i mnoge druge. Donijela je i novine u tekstovima svojih pjesma, prihvaćajući ženstvenost i snagu uz ljubav i nježnost, s tim da su zadnje dvije teme vrlo česte country pjesmama. Shania je pokazala da žene mogu biti i jesu multidimenzionalne. Caitlin Rose je to poprilično jasno sažela: moto Shanie Twain je: “I will take no shit and all of your money, thanks!”

Jedna od pjesama koje su pomogle ženama da se osjećaju osnaženo je If You Wanna Touch Her, Ask. Jasno se daje do znanja da je ženino tijelo samo njeno, poruka koja je i više nego relevantna i u današnje vrijeme. What A Way To Wanna Be pak donosi kritiku normi ženstvenosti koje nam nameću društvo i konzumerizam.

Najnovijim albumom Now Twain nastavlja svoj put. Ranjiva je, ali i dalje snažna, pretvarajući svu bol iz prošlosti, previranja i opterećenje starenjem u mudrost koja je tjera naprijed.


Povezano