28.08.1986.

Sky Full of Song, najbolji lijek za mentalno zdravlje i opuštanje uz Florence Welch

Vintage ikona i pjevačica eklektičnog benda Florence + the Machine Florence Welch niže nove uspjehe, ali i progovara o borbi s demonima.

Rođena je 28. kolovoza 1986. godine u južnom Londonu kao Florence Mary Leontine Welch. Najstarija je od troje djece u obitelji, koja je proširena za još troje nakon što su se s majkom preselili u susjednu kuću njenog ljubavnika u Camberwellu.

Već je u ranom djetinjstvu pjevala uz Ninu Simone i Dusty Springfield, a veliki uzor bili su joj i Rolling Stonesi. Nakon srednje škole upisuje Camberwell College of Arts, no vrlo brzo ga napušta i potpuno se posvećuje pjevačkoj karijeri.

Pokušaj s mladenačkim bendom the Toxic Cockroaches nije bio posebno zamijećen, no zato Florence and the Machine od početka niže same uspjehe. Naziv benda smislila je netom prije prvog nastupa 2007. godine. Prvotno su se nazivali Florence Robot/Isa Machine, prema internoj šali u kojoj je ona bila Robot, a njena prijateljica Isabella Machine.

Kasnije su zaključili kako je naziv predugačak i preimenovali ga u sadašnji. Trenutna postava benda uključuje Roberta Ackroyda na gitari, Chrisa Haydena na bubnjevima, Isabellu Summers na klavijaturama, Marka Saundersa na bas gitari, te Toma Mongera na harfi, a svi zajedno pjevaju back vokale.

Godine 2009. izdali su iznimno uspješan debitantski album Lungs, a na službenoj stranici, u svom osebujnom stilu, za njega kažu da se sastoji od ”harfi, zborova, bubnjeva, dizala, metala, ljubavi, smrti, vatrometa, gudačkih kvarteta, gaženja, uzdisaja, lavova, bolesti, razbijenog stakla, krvi, mjeseca, zvijezda, pića, lijesova, zuba, vode, vjenčanica … i tišine”. 

Kritičari stihove njihovih pjesama opisuju kao ”šašave”, no Florence kaže da je u pjesmama željela izraziti ljubav, bol i emocije. Prema vlastitom priznanju, najbolje piše kada je pijana ili mamurna jer je tada lucidna, ali zapravo nije prisutna duhom, pa ”plovi vlastitim mislima i izabire ono što joj treba.” 

Pjesma The Dog Days Are Over stekla je veliku popularnost i korištena je u serijama poput Gossip Girl, Community, Covert Affairs, Skins, Glee te u filmu Eat Pray Love, snimljenom prema istoimenoj knjizi. Također, zvjezdani uspjeh mogu zahvaliti i obradi pjesme You’ve Got The Love, kao i Heavy in Your Arms, koja se nalazi na soundtracku popularne (što god mislili o njoj) trilogije The Twilight Saga.

Godine 2011. izlazi njihov drugi album Ceremonials. Pjesma s tog albuma, What The Water Gave Me, inspirirana je Virginom Woolf, a slika Fride Kahlo bila je nadahnuće za ime.

Kao materijal za oba albuma poslužila je veza i prekid s književnim urednikom Stuartom Hammondom. Promotivna turneja prvog albuma trajala je gotovo dvije godine.

Treći album, How Big, How Blue, How Beautiful izlazi 2015.-e, a jako je dobro prošao kod kritičara te bio na vrhu britanskih i američkih glazbenih ljestvica.

Godina 2018. je bila dobra kako za bend tako i za samu Florence. Naime, četvrti album High As Hope predstavljen singlovima Sky Full of Song i Hunger izlazi te godine baš kao i zbirka pjesama i poezije Useless Magic, koju potpisuje Welch.

Album High As Hope bio je nominiran za Glazbenu nagradu Mercury, tj. godišnju nagradu za najbolji glazbeni album u Ujedinjenon Kraljevstvu i Irskoj.

Neke, više od glazbe koju Florence stvara, zanima njezin osebujan način odijevanja i dugogodišnji zaštitni znak, crvena kosa. Na početku karijere njezin stil opisivan je kao tomboy style. Kao modne uzore uvijek navodi američke drag queer umjetnike iz 1970-ih, nazvane Cockettes i francusku pjevačicu Françoise Hardy. Također, Stevie Nicks nazvala je svojim glazbenim, modnim i općenitim uzorom.

Florence uspješno surađuje s modnom kućom Gucci, čija je jedna od kolekcija inspirirana upravo njezinim nastupima. Pojavila se na naslovnicama mnogih modnih časopisa te je odradila brojne intervjue na temu vlastitog stila, koji je sve samo ne običan jer, tvrdi Welch, ”ako me ikad vidite u trapericama i običnoj bijeloj majici, znajte da nisam dobro.” Osebujan boemski stil odijevanja osigurao joj je da postane zaštitno lice brenda Gucci u najnovijoj kampanji za nakit.

Gust raspored aktivnosti dodatno upotpunjava svojim zavidnim  aktivističkim angažmanom; zagovarateljica je LGBT prava što često pokazuje na nastupima te maše duginom zastavom, najčešće prilikom izvođenja pjesme Spectrum (Say my name).

Društvene mreže također koristi za aktivizam. Tako je 2018.-e twittom podržala uklanjanje osamnaestog amandmana iz Ustava Irske. Uklanjanje je prošlo čime se legalizirao abortus u toj zemlji.

Na koncertima u Las Vegasu, Nevadi, Chicagu, Illinoisu, Raleighu i Columbiji 2019. podržala je ženska prava te je fanovima/cama predložila da umjesto kupovine njezinih suvenira doniraju zakladi ACLU (American Civil Liberties Union, neprofitna organizacija koja zagovara prava i slobodu za sve).

Ukoliko vam se učinilo da čujete poznati glas prilikom zadnje sezone napete serije Game of Thrones, svakako ste u pravu. Verzija koju su izveli Florence + the Machine remake je originalne Game of Thrones pjesme Jenny of Oldstones i premijerno je snimljena za drugu epizodu posljednje sezone.

U lipnju ove godine za Vogue progovara o cijeni slave koja se kod nje odrazila kroz ovisnost o alkoholu te poremećaj u prehrani. Vjeruje da jedino razgovorom možemo tako nešto potpuno iskorijeniti iz života, a presudni trenutak za takvu spoznaju se desio na njen 27. rođendan kada joj je majka u svom govoru zamolila prisutne prijatelje/ice da je pokušaju održati živom.

I dan danas se često samosažaljeva pretražujući društvene mreže u potrazi za hejterima: “Još uvijek se zna dogoditi da silazim s pozornice uz glasno pljeskanje publike i odlazim na samotno mjesto gdje pretražujem društvene mreže sve dok ne nađem dovoljno stvari koje ce me unesrećiti.”

No, rođendane danas slavi trijezna, u krugu dragih ljudi, ne razmišljajući o hrani koju jede ni koji utjecaj ona ima na njenu kilažu. Ne važe se više nekoliko puta u danu, nije se vagala već nekoliko godina. “Otpustiti tako nešto, to je veća stvar nego biti headliner festivala Glastonbury.” izjavila je za Vogue.

“Sve manje se forsira taj neki rock&roll stil života, previše ljudi je otišlo zbog njega.” zaključuje. U međuvremenu Florence razmišlja da uzme mali odmor od turneje zbog borbe s anksioznošću i potrebe za njegovanjem mentalnog zdravlja.

Mi joj želimo sretan rođendan i da nastavi sebe stavljati na prvo mjesto!


Povezano