03.07.1957.

Poly Styrene – Tinejdžerska punk ikona 70-ih

Pravog imena Marianne Joan Elliott-Said, poznatija kao Poly Styrene, britanska je glazbenica i predvodnica punk benda X–Ray Spex. 

Svoje ime je odabrala iz oglasnika, tražeći ime koje bi istovremeno predstavljalo sedamdesete i nešto plastično. Časopis Billboard opisao ju je kao prototip moderne feminističke punkerice; bila je, nsime, sušta suprotnost tipičnog seksualnog objekta ženske rokerice 70-ih: nosila je aparatić za zube, odijevala se vrlo neobično i u kričave boje te je bila miješane rase.

Protiveći se objektiviziranju predvodnica benda, izjavila je:

“Nisam seks simbol i da me netko pokuša tako predstaviti, odmah bih obrijala glavu”.

Jedna je od najmanje konvencionalnih predvodnika i predvodnica benda u povijesti rocka uopće.

Rođena 1957. godine i odrastala je u Londonu uz samohranu majku škotsko-irskih korijena, dok njen otac, somalijski protjerani aristokrat, nikada nije živio s njima. Iako joj je majka dovoljno zarađivala, preselile su se u siromašniji dio grada zato što je njena majka smatrala da bi zbog Polyne boje kože tamo bila bolje prihvaćena.

Poly nije voljela školu i nametnute autoritete te je s 15 godina pobjegla od kuće i stopirajući pohodila glazbene festivale u razdoblju od dvije godine. S 18 godina se vratila kući i otvorila trgovinu u kojoj je prodavala odjeću koju je sama šivala.

Prvi jemo album snimila je 1975. Sama je napisala tekstove koji su progovarali o problemima tadašnje mladeži. Godinu kasnije izdala je singl Silly Billy pod svojim pravim imenom; bila je to reggae pjesma sa ska elementima tipičnima za sredinu 70-ih godina.

Za svoj 19. rođendan posjetila je koncert Sex Pistolsa gdje je shvatila da svatko može raditi ono što oni rade te je odlučila osnovati punk bend X-Ray Spex. Dala je oglas u novine tražeći mlade punkere koji žele svirati u bendu i ubrzo je pronašla istomišljenike.
Prvi singl, Oh, Bondage Up Yours!, izdali su 1977. godine, a ta se pjesma smatra jednim od klasika punk žanra, kao i album Germfree Adolescents. Poly Styrene za pjesmu kaže da nije osmišljena isključivo kao feministička himna, nego kao pjesma protiv konzumerizma i kapitalizma. Jednom je izjavila da su inspiracija za pjesmu bile “bondage” hlače Viviene Westwood.
Osim Poly, bend je imao još jednu članicu, petnaestogodišnju saksofonisticu Loru Logic, a upravo je njen instrument, neobičan za punk, postao jedna od glavnih značajki benda. Polyn glas je toliko upečatljiv da je jednom opisan kao dovoljno jak da izbuši rupe u limu.

Sljedeće godine, nakon jednog koncerta imala je viziju ružičastog svijetla na nebu i osjetila je kako predmeti krckaju kada ih dotiče. U jednom intervjuu izjavila je da je to bio vanzemaljac. Misleći da halucinira, majka ju je odvela u bolnicu gdje su joj krivo dijagnosticirali shizofreniju. 1991. godine dijagnosticiran joj je bipolarni poremećaj.

Nakon što se X-Ray Spex raspao, Poly Styrene je snimila solo album Translucence 1980. godine koji ima puno blaži, jazz zvuk. Za sebe je smatrala da je promatračica, a ne ispaćena umjetnica koja piše o svojim mučnim iskustvima; naprotiv, igrala se riječima i idejama, smijala se svemu. Tijekom 1980-ih, u razdoblju od 5 godina, bila obraćenica Hare Krishne i snimala je glazbu u njihovim studijima.

Bend se ponovo okupio 1995. godine kao trojac; Poly Styrene, Lora Logic i basist Paul Dean snimili su album Conscious Consumer, no zbog komercijalnog neuspjeha i Polyne ozljede nisu nastavili zajednički rad. Proslava 30 godina od izdavanja prvog albuma X-Ray Spexa održana je 2008. godine na rasprodanom koncertu Poly Styrene i pratećeg benda u Londonu.  Njezin treći i posljednji solo album, Generation Indigo, izdan manje od mjesec dana prije njene smrti i dobio je odlične kritike.

Njena kći, Celeste Bell-Dos Santos, također se bavi glazbom. Početkom 2011., Poly je otkrila da boluje od raka dojke koji se proširio na kralježnicu i pluća. Nažalost, 25. travnja 2011. s 53 godine izgubila je bitku s rakom.

Poly Styrene jedna je od pionirki punka te je utjecala na mnoge glazbenice kasnijih generacija, naročito na riot grrrl pokret. Njeni beskompromisni tekstovi, sirova energija, originalan stil odjevanja i pjevanja osigurali su joj mjesto među drugim punk legendama.

Tekst je originalno objavljen na poddomeni portala – operiseksizam.voxfeminae.net, internetskoj stranici koju, uz mentorstvo, uređuju volonteri i volonterke uključenie u projekt ‘Aktivni mladi za rodnu ravnopravnost’.


Povezano