18.07.1975.

Politički angažirana M.I.A.

Engleska glazbenica M.I.A. rođena je 18. srpnja 1975. kao Mathangi  ‘Maya’ Arulpragasam u izbjegličkoj obitelji sa Šri Lanke.

U jeku građanskog rata na Šri Lanci bila je prisiljena s obitelji napustiti zemlju te neko vrijeme nije viđala oca, inače gorljivog zagovornika odvajanja tamilskog dijela Šri Lanke u sklopu Tamilskog ustanka. Nakon što je s obitelji izbjegla u London, život joj se, poslije brojnih selidbi, stabilizirao.

Po dolasku u Englesku se prvi put susreće s rap glazbom, zahvaljujući prije svega crnačkom stanovništvu u susjedstvu. Glazba joj je, prema njezinim riječima, dala osjećaj pripadnosti koji ranije nije imala. U školi se nije htjela stopiti s većinom jer kao izbjeglica nije osjećala da bi ikada mogla biti poput njih. Kao tinejdžerica svoj identitet pronalazi u hip hop subkulturi: u hip hop glazbi i načinu odijevanja koji je tada odskakao od mainstreama. U jednom od intervjua, na pitanje je li se osjeća više kao Šrilančanka, Britanka ili nešto treće, odgovorila je kako je uvijek sve od navedenog jer joj ‘isprobavanje’ različitih identiteta čini život mnogo ispunjenijim.

Nakon što je 2000. godine diplomirala na Saint Martins College of Art and Design, započinje svoju karijeru kao vizualna umjetnica, redateljica i dizajnerica, a 2002. godine i kao glazbenica. Njezini uradci kombiniraju elemente alternativne, dance, elektroničke, hip hop i world glazbe.

Prvi proboj u svijet glazbe je bila demo snimka pjesme Galang, tada otisnute u 500 kopija. Pjesma se ubrzo pokazala kao uspješnica među DJ-ima, pa je nakon toga potpisala ugovor s izdavačkom kućom XL te izdala singl, a potom, 2005. godine, i album prvijenac „Arular“.

Dvije godine kasnije, izdaje album „Kala“ koji je sniman tijekom njezinog boravka u brojnim zemljama. Singl Paper Planes s istog albuma postao je veliki hit.

Nakon toga, njezina se glazba našla i na soundtracku Oscarom nagrađenog filma „Milijunaš sa ulice“. Godine 2010. izdaje album „Maya“, zatim 2013. „Matangi“. Posljednji, peti album „A.I.M.“  najavili su vizualno veoma dojmljivi video brojevi poput Matahdatah Scroll 01: Broader Than a Border i „Borders“.

Singl Borders svojom aktualnošću podigao je mnogo prašine, pokazavši se i auditivno i vizualno vrlo kritičnim prema politici Zapada u načinu tretiranja problematike izbjeglištva.

„Kao glazbenica, osjećam da sudjelujem u promoviranju ideja ljudima … Ako je Zapad tako promišljen u promoviranju svojih brendova i korištenju umjetnosti i kulture kako bi inspirirao snove ljudi, kako onda isti Zapad može odbiti ljude?“

M.I.A. svojom glazbom istupa vrlo hrabro i angažirano obrađujući aktualne (i) političke teme, svjesno aludirajući na vlastitu pozadinu priče. Njezina glazba u sebi nosi suvremenost i svevremenost, bilo da se poigrava pozitivnim dance beatovima ili je društveno kritična kroz upečatljive stihove i popratne vizualne sadržaje.

Za kraj, sve što možemo reći jest:

„Bad girls do it well…“  


Povezano