09.08.1899.

Maštovita i samozatajna Pamela Lyndon Travers

Književna ”majka” najpoznatije literarne dadilje Mary Poppins, Pamela Lyndon Travers, rođena je 9. kolovoza 1899. godine u Queenslandu (Australija) pod imenom Helen Lyndon Goff.

Njezin otac, Travers Goff, bio je irski službenik koji u Australiju dolazi u nadi da će se obogatiti. Ubrzo dobiva namještenje u banci u Queenslandu i ženi se djevojkom iz dobrostojeće obitelji – Margaret Agnes Morehead. Najstarija od triju kćeri, Helen je imala poseban odnos s ocem koji joj često priča priče i čita pjesme irskog pjesnika Williama Butlera Yeatsa prije spavanja. Sve to poslužit će kao hrana za njenu aktivnu maštu i u njoj pobuditi interes za književnost.

Međutim, 1905. godine Travers Goff umire od gripe uzrokovane posljedicama dugogodišnje borbe protiv ovisnosti o alkoholu. Bio je to udarac od kojega se Helen, kako će kasnije sama priznati, nije oporavila do kraja života.

Pamela Lyndon Travers dok je radila kao plesačica

Shakespeare i Yeats

Shrvana gubitkom supruga, Helenina majka nije u stanju brinuti se za obitelj i dom. Nakon što si pokuša oduzeti život, obitelj seli na plantažu šećera u posjedu njezine sestre Helen Morehead (za djecu jednostavnoj ‘teta Ellie’). Nezadovoljna životom na plantaži, sedamnaestogodišnja Helena bježi u Sydney.

Nakon kraće karijere poslovne tajnice, nadjeva si ime Pamela Lyndon Travers (P.L.Travers) i započinje umjetničku karijeru, kao i vezu sa starijim, oženjenim glumcem Lawrenceom Campbellom.

Nastupala je kao plesačica, a sa Shakespearovom trupom Allana Wilkieja odlazi na turneju diljem Australije. Istovremeno se okušava i kao književnica i svoje uratke (mahom erotski intonirane pjesme) objavljuje u raznim časopisima.

Uslijed manjka uspjeha na kazališnim daskama i pritiska bogatih i uglednih rođaka koji negoduju protiv njenog odabira karijere, Traversova 1924. godine trajno napušta Australiju i seli u London, odlučna u namjeri da uspije kao književnica.

Prvi književni pokušaji u novoj domovini uključuju putopisne tekstove, članke raznolike tematike i poeziju. George William Russell, urednik jednog od časopisa u kojem su objavljeni njeni stihovi, postao je Traversin dugogodišnji prijatelj (možda i ljubavnik) i izvor podrške. Osim što ju je upoznao s Yeatsom, Russell je Traversovoj predložio da 1927. useli s Madge Burnand, kćerkom dramatičara i urednika časopisa Punch Francisa Burnanda.

Dvije žene živjele su zajedno više od deset godina, što je potaknulo brojne glasine o mogućoj romantičnoj vezi među njima. U javnosti se šuškalo i o njihovim strastvenim svađama, te o (za ono vrijeme) ”šokantnoj” fotografiji Traversove u toplessu koju je uslikala Madge.

Julie Andrews kao Mary Poppins

Mary Poppins

1932. godine Pamela i Madge sele u kolibu u Sussexu kako bi se Pamela oporavila od plućne bolesti. U tom razdoblju Traversova započinje rad na romanu o ekscentričnoj dadilji nadnaravnih sposobnosti, koju je ranije predstavila u kratkoj priči objavljenoj u novinama. Prvi nacrt romana o Mary Poppins šalje na uvid svom tadašnjem ljubavniku, pjesniku i kritičaru Francisu MacNamari.

Unatoč pozitivnim reakcijama i MacNamare i potencijalnih izdavača, Traversova strahuje da bi status književnice za djecu mogao uništiti njene pretenzije ka visokoj književnosti (neko vrijeme razmišlja o tome da knjigu objavi anonimno).Njen strah ubrzo se pokazao neutemeljenim: nedugo nakon objavljivanja 1934. godine, roman Mary Poppins postiže golem uspjeh i kod kritike i kod publike.

Štoviše, dadilja koja leti pomoću kišobrana i održava čajanke na stropu bila je toliko popularna da je Traversova napisala još sedam nastavaka, svi s ilustracijama Mary Shepard (kći Ernesta Sheparda, ilustratora popularnih knjiga o medvjediću Winnieju Poohu A. A. Milnea).

Originalna ilustracija Mary Shepard

Prvi roman u seriji možete čitati i na hrvatskom jeziku, u prijevodu Nade Šoljan (Mladost, 1991.).

Popularni roman o Mary Poppins s vremenom je stigao i u ruke kćeri Walta Disneyja, koji ga je poželio ekranizirati. Međutim, Traversova nije bila oduševljena tom idejom i pregovori o autorskim pravima nastavili su se narednih 20 godina. 1960. Traversova napokon popušta i putuje u Los Angeles kako bi se upoznala s kreativnim timom zaduženim za scenarij (o tome govori i film Kako je spašen gospodin Banks, s Emmom Thompson u ulozi Traversove i Tomom Hanksom u ulozi Walta Disneyja).

Premijerno prikazan 1964. godine, mjuzikl Mary Poppins (s Julie Andrews u naslovnoj ulozi) bio je jedan od najvećih hitova te godine i donio Traversovoj pozamašnu financijsku dobit.

Međutim, autorica nije bila osobito impresionirana pričom koja prikazuje ‘blažu’ verziju Mary Poppins, nije odobravala uključivanje glazbenih brojeva, a najviše je rogoborila protiv animiranih dijelova.

U prilog njenom nezadovoljstvu govori i činjenica da je plakala na premijeri, te odbila suradnju na mogućim nastavcima. U pregovorima s producentom Cameronom Mackintoshom o kazališnoj adaptaciji romana inzistirala je na tome da u produkciji ne smije sudjelovati nitko tko je radio na filmu, te da scenaristi i skladatelji nipošto ne smiju biti Amerikanci.

Julie Andrews, Walt Disney i P. L. Travers na premijeri filma ”Marry Poppins”

O mom radu pitajte me što god vas volja, ali odbijam pričati o sebi

Nedugo nakon prekida s MacNamarom, 40-ogodišnja P. L. Travers poželjela je djecu. Nakon neuspjelog pokušaja usvajanja djevojke koja joj je čistila kuću, MacNamara ju 1939. spaja sa siromašnom irskom obitelji Hone koja je željela da glasovita autorica usvoji njihove novorođene blizance. Usprkos obećanju da će uzeti oba dječaka, Traversova je na koncu odabrala samo jednoga, Camillusa (pri odluci je, navodno, presudan bio savjet astrologinje), ostavivši njegovog brata Anthonyja na skrb baki i djedu.

Odgajan u uvjerenju da mu je Traversova biološka majka, Camillus je bio šokiran kada se u 17-oj godini našao oči u oči sa svojim blizancem. Postoji nekoliko verzija njihovog susreta: prema jednoj, braća su se slučajno srela u jednom pubu; prema drugoj, Anthony je doznao istinu od bake i djeda te se jednostavno pojavio na pragu kuće Traversovih.

Iako braća nisu imala mnogo toga zajedničkog i nikada nisu postala osobito bliska, Camillus je zamjerao Traversovoj što mu je lagala, te utjehu potražio u alkoholu i kockanju. Upravo je želja da sinu osigura financijsku stabilnost bila presudan faktor u odluci P. L. Travers da prava na ekranizaciju Mary Poppins proda Disneyju.

P. L. Travers sa sinom Camillusom

Usprkos golemoj popularnosti, Traversova se skrivala od očiju javnosti.

“O mom radu pitajte me što god vas volja, ali odbijam pričati o sebi”, izjavila je u jednom od rijetkih intervjua.

Osim romana o Mary Poppins, pisala je i drame, romane za mlade, putopise, te eseje o mitologiji i simbolima. Za vrijeme Drugog svjetskog rata sa sinom je boravila među američkim Indijancima, proučavajući njihov folklor i mitologiju. Zanimala se i za misticizam, te zen budizam s kojime se pobliže upoznala na putovanju u Japan.

Dobitnica je i uglednih književnih rezidencija na Sveučilištima Smith i Radcliffe, a 1977. odlikovana je Redom Britanskog carstva.

Pamela Lyndon Travers umrla je od posljedica epileptičkog napada 23. travnja 1996., u 96-oj godini života.

P. L. Travers 1995.


Povezano