23.06.1929.

June Carter – Usidrena u ljubavi

June Carter je bila američka pjevačica, plesačica, kantautorica, glumica, komičarka i spisateljica. Najpoznatija je po svojim country izvedbama te nastupima s Johnnyijem Cashom s kojim je bila u braku.

Rođena je kao Valerie June Carter 23. lipnja 1929. godine u Maces Springsu, u saveznoj državi Virginiji, u obitelji glazbenika/ica koju nazivaju ‘Prvom obitelji country glazbe‘. Od ranog djetinjstva nastupala je sa svojim sestrama, Helen i Anitom pod nazivom ‘The Carter Sisters’,  pjevajući i svirajući ritam gitaru te zabavljajući publiku svojim komičnim dosjetkama. Njezina majka Maybelle Carter, gitaristica je koja je sa svojom sestrom Sarom i njezinim suprugom bila u originalnoj postavi The Carter Family, grupi koja je bila preteča i jedna od utemeljiteljica country glazbe.

Iduće generacije obitelji Carter nastupale su na radiju već od djetinjstva. Život mlade djevojke u glazbenoj grupi koja putuje po Americi bio je težak, a June Carter jednom je prilikom izjavila kako su ponekad znali/e nastupati po pet puta u jednom danu.

„Dok su sve ostale djevojke izlazile s momcima, ja sam se vozila u našem starom Cadillacu, slagala muzičku opremu i skupljala novce na ulazu. Cijelo tijelo me boljelo. Ali kada sam počela nastupati, to je bilo to za mene. Znala sam da nema povratka. Znala sam da neću ići na fakultet, neću se udati za Freddija Fugatea iz mog rodnog grada i odgajati djecu, kuhati tri obroka dnevno i biti prosječna američka kućanica.“

Tijekom 1950-ih godina prošlog stoljeća Carter je učila glumiti u poznatom glumačkom studiju u New Yorku te dobila značajniju ulogu 1958. godine u filmu Country Music Holiday kao i par gostujućih uloga u TV vesternima i sapunicama. Glazbenim nastupima vraća se 1961. godine kada je sa svojom obitelji odlazi na turneju s Johnnyijem Cashom.

Bila je koautorica Cashovog najvećeg hita ‘Ring of Fire’ za kojeg je tvrdila da simbolizira njezin osjećaj opčinjenosti Cashom. Tijekom turneje u Engleskoj 1966. godine u Liverpoolu su okupili veću publiku od Beatlesa, a zajedno su snimili brojne duete skupa od kojih su najpoznatiji ‘Ain’t me Babe’, ‘Jackson’ (koji je dobio Grammyija za najbolji country duet 1967. godine) i ‘Guitar Pickin’ Man’. Njihova profesionalna suradnja postala je i osobna nakon što ju je Cash zaprosio na pozornici u Londonu, te su se u Ontariju vjenčali 1968. godine.

Do 1969. godine Cash je imao vlastitu televizijsku emisiju koja je bila emitirana u čitavom SAD-u te dobila brojne nagrade, a u kojoj su često nastupale i ponovno okupljene The Carter Sisters. Carter i Cash nastavili su snimati duete od kojih je ‘If I Were a Carpenter’ osvojio Grammy 1970. godine. Individualno Carter ostvaruje uspjeh s hitom ‘A Good Man’ 1971. godine i s albumom Appalachian Pride 1975. U narednim godinama izdaje autobiografiju Among My Klediments (1979.) te knjigu inspririranu svjim sjećanjima From the Heart (1987.), a posvećuje se i povemenim glumačim angažmanima te najzapaženiju ulogu ostvaruje glumeći majku Roberta Duvalla u filmu Apostol 1997. godine.

Album Press On objavljen 1999. godine osigurava joj Grammyja za najbolji tradicionalni folk album, a četiri godine kasnije osvaja još dva Grammyija, jedan za najbolji tradicionalni folk album, a drugi za najbolju žensku vokalnu country izvedbu u pjesmi ‘Keep on the Sunny Side’.

June Carter Cash preminula je od komplikacija operacije na srcu u svibnju 2003. godine u Nashvilleu, a Johnny Cash samo četiri mjeseca kasnije. Njihova ljubavna priča dospjela je na velike ekrane dvije godine kasnije u filmu Walk the Line. Dvije godine kasnije Sheryl Crow, Willie Nelson, Loretta Lynn, Rosanne Cash, Emmylou Harris and Kris Kristofferson snimili/e su poseban album posvećen Carter po nazivu Anchored in Love, što je i  naziv njezine biografije koju je napisao i izdao njezin sin John Carter Cash te iste godine.


Povezano