07.09.1949.

Gloria Gaynor – kraljica disco glazbe

Glazbena ikona Gloria Gaynor rođena je kao Gloria Fowles 7. rujna 1949. u Newarku u američkoj državi New Jersey. Odrastanje joj je bilo obilježeno nestablilnim obiteljskim odnosima i oskudnim materijalnim uvjetima. Njeni roditelji, iako puni ljubavi, nisu imali stabilan odnos te je velikim dijelom u odgoju sudjelovala njena baka. Bez obzira na probleme, Gaynor se sjeća doma ispunjenog glazbom i smijehom.

U svojoj autobiografiji naslovljenoj I Will Survive Gaynor se prisjeća glazbenih uzora koje je obožavala: Natea Colea i Sarah Vaughn, a tijekom karijere inspiracija su joj bile i Ella Fitzgerald i Barbara Streisand. Njen otac zarađivao je pjevajući u noćnim klubovima u grupi Step ‘n’ Fetchit. Njena braća, pod utjecajem njene bake, formirala su gospel kvartet.

Kao dijete, na pitanje ‘što želiš biti kada odrasteš’, njen odgovor bio je ‘pjevačica ili učiteljica’. Motivirana zahvalnošću i entuzijazmom petogodišnjeg dječaka kojeg je naučila napisati njegovo ime kad joj je bilo sedam godina, željela je poučavati djecu. No, pjevanje je ipak prevagnulo.

Još u školi, pjevala je u miješanom zboru te ženskom pjevačkom klubu. Po završetku škole, kako bi osigurala budućnost, pohađala je kozmetičku školu i poslovne tečajeve te uz to radila raznovrsne poslove.

Prvi pjevački posao bio je u grupi Eddie McClendon and the Pacesetters koju je vodio njen susjed, a s kojima je išla na turneju. Nakon što je turneja završila, uz potporu svog brata Arthura počela je pjevati po noćnim klubovima.

Svoju prvu pjesmu She’ll Be Sorry objavila je pod umjetničkim imenom Gloria Gaynor, a nakon kratke samostalne turneje pridružila se grupi Soul Satisfiers s kojima je godinu dana putovala po SAD-u i objavila album Will You Be My Guy (Train Of Love). Slijedila je turneja s grupom City Life, a nakon toga njen prvi solo singl Honey Bee. Veći uspjeh doživjela je inovativnom idejom disco miksa, odnosno plesnog maratona kako je to ona zamislila,  sačinjenog od tri pjesme u trajanju od 19 minuta. Godine 1975. izdala je album Experience Gloria Gaynor, a 1976. I’ve Got You (Under My Skin). Oba su bila svrstana u Top 40, a nakon toga proglašena je Kraljicom disca.

Nakon velikog uspjeha uslijedilo je teško razdoblje za Gaynor. Njen menadžer prokockao je njen novac te stvorio veliki dug u njeno ime, a nakon pada na pozornici operirana joj je kralježnica. Fanovi i mediji širili su glasine kako je Kraljica disca mrtva, ali Gaynor se oporavila te vratila u punom sjaju svojim najvećim hitom do tada, pjesmom I Will Survive.

Pjesma I Will Survive postala je himnom, kako emancipacije žena, tako i svih koji su suočeni s različitim preprekama, uključujući i LGBTIQ zajednicu. Ovo je ujedno prva disco pjesma koja je postala internacionalni hit broj jedan, prodana je u 14 milijuna kopija, a objavljena je na albumu Love Tracks.

Godine 1980. Gaynor je, zahvaljujući ovoj pjesmi, osvojila prvi i jedini Grammy za najbolju disco pjesmu. Slijedio je niz gostovanja na radiju i televiziji, putovanja svijetom, potaknuti uspjehom singla koji je definirao disco eru. I Will Survive preveden je na dvadesetak jezika, a desetljećima kasnije i dalje je prisutan u klubovima.

U osamdesetima disco je postao omražen u SAD-u te je Gaynor provela niz godina putujući svijetom, nastupajući u više od 80 država. Nakon još jednog teškog perioda obilježenog alkoholom, drogama i bračnim problemima, izlaz pronalazi u vjeri te obnavlja svoje kršćanske nazore.

Godine 1983. objavljuje album Gloria Gaynor koji odražava njenu duhovnu promjenu, a disco je zamijenila sporijim R&B i pop pjesmama.

Album uključuje novu verziju hita I Will Survive čiji tekst je modificiran te ističe vjerski aspekt, a u svoje nastupe inkorporirala je mnoge gospel pjesme. Ovaj album pokazao se manje uspješnim, no već sljedeće godine izdaje album pod nazivom I Am Gloria Gaynor koji sadrži i njen drugi najveći hit I Am What I Am, pjesmu kojom ona postaje gay ikona.

Godine 2002. izdaje album I Wish You Love sa singlovima Just Keep Thinking About You i I Never Knew. Iste godine pojavila se uz brojne druge R&B zvijezde u PBS-ovoj seriji American Soundtrack: “Rhythm, Love and Soul”, u sklopu čega je 2004. objavljen album na kojem je bila i njena izvedba I Will Survive i novi singl I Never Knew.

Sudjeluje u radu mnogih dobrotvornih udruga i projekata, kao što je NYC Step Out To Fight Diabetes Walk, u sklopu kojeg je postala i glasnogovornica Američke dijabetičke udruge.

Potpisala je ugovor s popularnom modnom agencijom Wilhelmina, pojavila se u sitkomu Lude sedamdesete u ulozi učiteljice glazbenog, gospođe Clark, te televizijskoj drami Ally McBeal. Njena glazba ušla je u Dance Music Hall of Fame 2005. godine, a u svibnju 2015. njujorški Dowling College dodijelio joj je počasnu diplomu doktorice glazbe.

Potaknuta devastacijom koju je uzrokovao uragan Harvey u državi Texas u kolovozu 2017. godine, Gaynor je izmijenila riječi “I Will Survive” u “Texas Will Survive” te je video svoje izvedbe objavila na Twitteru.

Tekst je izvorno nastao u sklopu projekta ‘Aktivni mladi za rodnu ravnopravnost’ – OPERI SEKSIZAM, kojeg su udruge K-zona i ZORA provodile u periodu 11/2015. – 10/2016.


Povezano