Objavljeno

O seksističkim izjavama psihijatra Vladimira Grudena: Oduzmite Grudenu liječničku licencu!

Kontroverzni zagrebački psihijatar Vladimir Gruden „ponovno jaše“.  Nizom svojih najnovijih, skandaloznih izjava uvrijedio je svoju struku, ali i sve one koji su se ikada susreli s nasiljem u obitelji. Naime, nakon vijesti o silovanju što ga je počinio 47-godišnji nesuđeni parlamentarac i nogometni trener amaterskog niželigaša, novinarka svima poznate zagrebačke dnevne novine za stručni komentar zatražila je baš Grudena koji je jedva čekao da joj u telefonsku slušalicu saspe što on misli o silovanju u braku.

“Pojam silovanje u braku mi je oduvijek bila čudna definicija jer se pretpostavlja da međusobne zajedničke radnje sadrže i seksualni odnos. Neslaganje se mora riješiti i dati neke stvari do znanja, no ima i brakova bez spolnog odnosa kad su primjerice invalidnost ili impotencija u pitanju. Po američkom modelu, silovanje počinje nakon ženinog ‘ne’ i dalje se ne smije inzistirati, ali ako se preselimo kod nas na Balkan, sam čin osvajanja je dio onog ‘hoćeš-neću’ odnosno ako bi muškarac odmah odustao na ženinom prvom ‘ne’, on ne bi bio muškarac – kazao je Gruden ne mogavši odoljeti da slučaj usporedi s ritualom u životinjskom carstvu da „kokoš uvijek bježi pred pijetlom i time pojačava njegovu seksualnu želju.“ (tekst u cijelosti)

No, Grudenu ni sve ovo nije bilo dosta pa je dodao tumačenje iz svoje bogate psihijatrijske prakse prema kojem žrtve silovanja policiju zovu iz čiste dosade i razbibrige. „Ljudima kao da je ponekad dosadno u životu zbog manjka sadržaja pa si animiraju život pozivima policiji, socijalnim službama“, objašnjava umirovljeni psihijatar, rekorder u plasmanu mizoginih i homofobnih izjava među znastvenicima.

Greatest shits Vladimira Grudena:

“Služenje vojske bilo bi dobro za našu mladež!”

“Homoseksualnost ne treba pustiti s lanca, nego spriječiti.”

“Zlostavljanje u obitelji svojevrstan je sado-mazo odnos između djeteta i roditelja koji dijete ponekad priželjkuje.”

Grudenovo mudroslovlje o silovanju zagrebačka dnevna novina nekritički prenosi svojim čitateljima, dio čitatelja i korisnika na društvenim mrežama se zgraža, a urednici novine nakon nekoliko sati mudro brišu svaki trag njegove izjave iz navedenog teksta. „Naknadnu pamet“ izazvali su komentari i reakcije nevladinih udruga i organizacija za zaštitu ljudskih prava, a zagrebačka novina koja teži toleranciji, rodnoj ravnopravnosti i jednakosti nipošto ne želi doći u nemilost svojih čitatelja/ica i suočiti se s daljnjim padom naklade. Prvo se malo zaigraju plasmanom teksta, onda shvate da su reakcije „nezgodne“, pa ga povuku. Rezultat akcije je povećana čitanost – jedino božanstvo kojemu se klanjaju vlasnici ovog i većine ostalih domaćih mainstream medija.

Tko je Vladimir Gruden? Doktor znanosti ili redikul koji se tek slučajno našao na mjestu redovnog profesora na zagrebačkom Medicinskom fakultetu, psihoterapeut koji je razvio vlastitu tehniku autogenog treninga, koautor udžbenika iz psihijatrije i psihološke medicine..

Svojim uznemirujućim, diskriminatornim i znastveno često neutemeljenim izjavama kojima brzpotezno komentira različite teme iz područja psihologije i psihijatrije zagrebački psihijatar jača kult patrijarhata na ovim prostorima, potiče činjenje kaznenih djela iz područja spolnih sloboda, ohrabruje nasilnike, relativizira prijestupe i guši osvještavanje žrtvi.

Za  sve ove godine Grudenovog „zapišavanja“ medijskog prostora Hrvatskoj liječničkoj komori nije palo na pamet da se ogradi od njegovih izjava pismenim putem ili da mu naprosto oduzmu licencu za trad s pacijentima. Hrvatski mediji, unatoč svemu, rado mu daruju oglasni prostor, pozivaju ga pred kamere i traže njegovo „stručno mišljenje“. Više su puta na njegovo sankcioniranje pozivale udruge Kontra, Iskorak, Ženska mreža i ostale, no sve što je Komora učinila bio je „očinski“ ukor upućen Grudenu u slučaju u kojem je homoseksualnost poistovjećivao s neizlječivom bolešću!

U međuvremenu lijepo zarađuje, održava autogene treninge, prima pacijente i živi lagodno.

Gruden je častohlepljiv, lud je od sreće kad ga nazovu novinari i upitaju za mišljenje. „Mogu ga dobit u bilo koje doba dana, ono – fakat se uvijek javlja na telefon, rekao mi je jedan bivši kolega kad sam ga zapanjeno pitala zašto je temu o obiteljskom nasilju garnirao Grudenovim „stručnim“ mišljenjima. Da, dragi moji, odgovor na pitanje koji mnogi postavljate – zašto novinari stalno zovu Grudena za reakcije, jednostavan je, novinari su uglavnom lijeni i preopterećeni poslom da bi pazili na takve „detalje“ kao što su, primjerice, odabir sugovornika u temi poput spolnog zlostavljanja.

Gruden je častohlepljiv, lud je od sreće kad ga zovu novinari i pitaju ga za njegov velevažan stav.

„Mogu ga dobit u bilo koje doba dana, ono – fakat se uvijek javlja na telefon, rekao mi je jedan bivši kolega kad sam ga zapanjeno pitala zašto je temu o obiteljskom nasilju garnirao Grudenovim „stručnim“ mišljenjima.

Da, dragi moji, odgovor na pitanje koji mnogi postavljate – zašto novinari stalno zovu Grudena za reakcije, jednostavan je, novinari su uglavnom lijeni i preopterećeni poslom da bi pazili na takve „detalje“ kao što su, primjerice, odabir sugovornika u temi poput spolnog zlostavljanja.

Psihijatar prof. dr. sci. Vladimir Gruden nalazio se prije nekoliko godina na poziciji predsjednika Povjerenstva za prosudbu programa spolnog odgoja u školama. Tko ga je tamo postavio? Institucija, točnije Ministarstvo znanosti Dragana Primorca, još jednog „bojovnika“ koji na polju znanosti i obrazovanja bije bitku za tradicionalne vrijednosti.

U trenutku pisanja ovog komentara, osam sati od objave teksta na stranicama portala dnevne novine vijest o silovanju nesuđenog saborskog zastupnika bila je najčitaniji tekst, s blizu tisuću lajkova.  Čitaniji je i od spekulacija o ljubavnoj aferi nogometaša Nike Kranjčara i Tatjane Dragović. Iz topline svoga doma čitatelji se naprosto zabavljaju Grudenovim izjavama, zadrigli birtijaši u Grudenovoj izjavi nazvani „pijetlovima“ glade se po pivskim trbusima i s guštom jedan drugome citiraju izjave uglednog psihijatra u penziji koji „kuži spiku“. Gruden je cijelom svijetu tako lijepo objasnio njihovo pravo da kad god to požele iskoriste svoje pravo na snošaj sa svojim bračnim družicama – „kokošima“ koje bježe i opiru se samo zato da bi pojačale njihovu seksualnu želju. Sjajna prigoda da „zavrte još jednu rundu“ i proslave.

Psi laju, karavane prolaze, a Vladimir Gruden i dalje ostaje napoželjnjijim sugovornikom većine hrvatskih novinara iz područja crne kronike i popularne psihologije. Poput kakvog lika iz distopijskih romana budućnosti ovaj psihijatar i ugledni član društva već više od desetljeća hoda svijetom i lupeta besmislice, znastveno neutemeljene, samoskovane tvrdnje o vlastitom viđenju čovjekovog mentalnog zdravlja. Nitko mu ništa ne može, njegov telefonski broj u internim adresarima novinskih redakcija i dalje je napisan debelim crvenim flomasterom, novinari ga citiraju, dio struke šuti, tiho se zgraža ili čak podržava njegove istupe.

Još nije kasno da se u slučaju Vladimira Grudena očituje ta ista liječnička struka, pa da makar i zakašnjelo sankcionira višegodišnje širenje seksizma, paramedicinskih istina i poticanje na kršenje ljudskih prava.  Sve bi nas utješila činjenica da je ovo posljednji put da na interntu ili u novinama čitamo neki njegov komentar.


Povezano