Objavljeno

Lička ženska socijalna zadruga – preko nakurnjaka do ekonomske neovisnosti (video)

Udruga žena Nit iz Korenice, Prospero iz Gračaca, Tara iz Ličkog Petrovog Sela, Ženska grupa Donji Lapac i Tehnološki centar Split okupila je oko zajedničkog projekta splitska udruga Cenzura Plus, u cilju osnivanja za zajedničke ženske socijalne zadruge.

Usprkos teškim ekonomski uvjetima, kao i ukorijenjenim vjerovanjima da je ženi mjesto kod kuće ličanke su se odlučile iskoristiti svoje znanje izrade rukotvorina, unaprijediti ga i unovčiti. Njihovi trenutačno najpoznatiji proizvodi su vuneni nakurnjaci koje proizvode žene iz Ličkog Petrovog Sela, te keramičke ovčice s filcanim runom iz radionice udruge Prospero u Gračacu.

Cijela priča se odvija na prostoru koji je, usprkos činjenici da obiluje neprocjenjivim prirodnim ljepotama, loše prometno povezan, s velikom stopom nezaposlenosti, te većinski starijim stanovništvom koje često nema riješeno pitanje državljanstva pa tako ni pravo na socijalnu pomoć ili mirovinu.

„Ženama u Lici je glavni problem ekonomska neovisnost, ne samo da su one nezaposlene, već u nekim slučajevima i njihova cijela obitelj. Nastojimo im pomoći da kroz svoje aktivnosti nađu način da poboljšaju svoj ekonomski status, a to su uglavnom poslovi koje mogu raditi od kuće pa im loša prometna povezanost ne stvara velik problem“

objasnila nam je Milka Čučak iz Ženske grupe Donji Lapac, naglašavajući da je veliki dio nezaposlenih žena koji živi u Lici nekada radio u tekstilnoj industriji, pa imaju znanja i vještine potrebne za izradu različitih odjevnih predmeta, ukrasa i suvenira…

Više o ličkoj ženskoj socijalnoj zadruzi pogledajte u prilogu, a posjetite ih i na njihovoj web stranici www.curly-sheep.com.

{avsplayer videoid=1}


Povezano