Objavljeno

Josip Horvat govori o projektu Inicijativa mladića organizacije Status M: Rad s mladićima se zanemaruje!

„Jeste li spremni skinuti maske?“, pitanje je kojim su članovi organizacije mladih Status: M pozvali sve zainteresirane na nedavno održani Dekarneval i stručnu konferenciju Maske i maskuliniteti. Njihova misija je stvoriti društvo ojačano vrijednošću i sudjelovanjem mladih kroz pozitivan pristup razvoju. Bave se pitanjima rodnosti, zdravlja i prevencije nasilja među mladima. Bore se protiv rodne nejednakosti, nasilja, stigmatizacije, rasizma i homofobije. O njihovim planovima i načinu rada porazgovarali smo s Josipom Horvatom, asistentom na ovom projektu.

 

Na konferenciji Maske i maskuliniteti predstavljeni su razni programi i načini na koje se može poboljšati odnos među mladima, s kim surađujete kako biste osvijestili mlade?

Inicijativa mladića je program koji od 2006. godine kontinuirano radi na vještinama i znanjima potrebnim za suočavanje s rizičnim situacijama s kojima se susreću mladići tijekom odrastanja. Cijela naša intervencija temelji se na ohrabrivanju pozitivnih modela muškosti, kroz uključivanje i učenje, te stvaranje promjene u zajednici. Naime, 2010. godine pokrenuli smo pod vodstvom dr.med. direktora organizacije Natka Gereša resursni centar za unaprijeđenje rada s mladima te promociju rada s mladićima. U prethodnim smo godinama radili u većinski muškim strukovnim školama, gdje se pokazalo da mladići zaista dobro reagiraju na pristup. Razvijamo modele suradnje izvan školskog okruženja, s obiteljskim centrima, policijom, medijima, roditeljima, školskim osobljem te klubovima i centrima za mlade. Nevladine organizacije su snaga društva koja svojom aktivnošću može poduprijeti redovne institucije u provođenju preventivnih programa. Najnovija suradnja ostvarena je s Unijom Roma Hrvatske, s kojom smo u suradnji s Ministarstvom socijalne politike i mladih pokrenuli prvi kvartovski Budi muško klub.

Koji je cilj organizacije Status: M, što želite postići u radu s mladima?

 

-Cilj nam je da svaki kvart ima klub u kojem mladići mogu dokazati svoj potencijal, svoju muškost, konstruktivno i pozitivno za sebe i svoje okruženje. Pozivamo zainteresirane škole, udruge, roditelje, institucije, da nam se obrate kako bismo im dali podršku za korištenje metodologije programa Inicijativa mladića u suočavanju s problemom nasilja, netolerancije i nezdravih životnih stilova.

Koje alate ili strategije koristite u svom radu?

-Koristimo metodologiju Priručnika M (m-muško). Riječ je o metodologiji koja ima podršku MZOS-a, ali također i brojnih UN-ovih agencija, koje su ovaj priručnik prepoznale kao najbolji alat za rad s mladićima.

Postoje li konkretni rezultati o provedbi vaših programa?

-Do sada smo proveli dva istraživanja učinkovitosti implementacije programa. Prvo istraživanje, rađeno s više od 2000 mladića, pokazalo je da mladići koji su bili uključeni u radionice i kampanju pokazuju rodno prikladnije stavove, veće znanje o zdravlju i manju tendenciju korištenju nasilja. Drugo istraživanje provedeno je lani, u jednoj školi u Zagrebu te paralelno u školi u Sarajevu. Rezultati obrade, koju radi Međunarodni centar za istraživanja o ženama iz Washingtona u suradnji s Institutom za društvena istraživanja u Zagrebu, biti će spremni u siječnju. Mladići također više prepoznaju nasilje te za isti upitani period izražavaju manje sudjelovanje u nasilnim situacijama. To je pozitivan nalaz, jer su svi sudjelovali upravo u aktivnosti koja služi za prepoznavanje nasilja. Prvi korak smanjenju nasilja jest upravo prepoznavanje nasilja.

Kada su mladići najosjetljiviji i najviše pokazuju rizično ponašanje koje želite suzbiti?

-U svim našim dosadašnjim istraživanjima, ali isto tako i većim, nacionalnim i međunarodnim studijama, period ulaska u srednje škole jest najrizičniji po pitanju prvog kontakta s alkoholom i drogama. Potrebna je šira intervencija, a Status: M svojim nastojanjima pokušava smanjiti štetu. U Tehničkoj školi Tesla, uz podršku Zaklade Zamah, vršnjački edukatori rade seriju od aktivnosti vezanih uz alkohol. Intervencija se koristi aktivnostima iz Priručnika M, a osmišljena je na temelju kvalitativnog istraživanja i fokus grupe koje smo proveli s učenicima i učenicama škola.

Razlikuju li se modeli rada organizacije od sličnih inicijativa vani, i kako strani gosti pridonose svojim idejama?

„Cilj nam je da svaki kvart ima klub u kojem mladići mogu dokazati svoj potencijal, svoju muškost, konstruktivno i pozitivno za sebe i svoje okruženje. Pozivamo zainteresirane škole, udruge, roditelje, institucije, da nam se obrate kako bismo im dali podršku za korištenje metodologije programa Inicijativa mladića u suočavanju s problemom nasilja, netolerancije i nezdravih životnih stilova.“

-Do sada smo prezentirali naš program na mnogobrojnim konferencijama diljem svijeta, od Rio de Janeira (konferencija Engaging Men), preko Washingtona (Transforming Gender in Schools) sve do Stockholma (konferencija MenEngage). Ono što smo shvatili jest da je naša inicijativa pionirska ne samo u Hrvatskoj nego i na globalnoj razini. Rad na prevenciji nasilja uključuje rad sa žrtvama nasilja, rad na osnaživanju žena i prepoznavanju nasilja, na zakonskim okvirima. Ali zanemaruje se rad s mladićima, koja kasnije češće postanu počinitelji nasilja, stradaju u prometu, počine samoubojstvo, stradaju od alkohola i droga… Rad na prevenciji nasilja jest rad na dekonstrukciji maskuliniteta i zato možemo biti ponosni što razvijamo know-how koji se globalno pokazao kao izuzetna inicijativa. Ovaj program rezultat je suradnje stručnjaka iz cijelog svijeta. Prije Hrvatske do sada se provodio samo u favellama u Rio de Janeiru. Mi smo prepoznali potencijal, adaptirali metodologiju te prvi u svijetu inkorporirali program u škole.

 

Kako na vaše prijedloge reagiraju profesori srednjih škola, ali i mladi, da li ih prihvaćaju i rade po njima?

 

-U školama u kojima djelujemo postali smo dio obitelji, a mladići sudjelovanje u BMK poistovjećuju s drugom obitelji. Naravno da nije lako ući u školu, reći Budi muško, ne budi nasilnik. Ali naša predanost, rad i posvećenost kroz vrijeme svima dokažu da nam je cilj podržati mlade i njihove potencijale. Konačno, cijelo društvo trpi zbog negativnih modela maskuliniteta, te svi zajedno moramo raditi na promociji prave muškosti, koja ne uključuje nasilje. Proces nije lak, ali rezultati su izuzetni. Potvrde nam dolaze i od roditelja, koji pokazuju veliku želju za uključenjem u aktivnosti.

Kakvi su planovi za budućnost Statusa: M, možete li najaviti suradnje sa srednjim školama i mladima ili nekim stranim organizacijama?

-Cilj nam je uključiti u naše akcije sportske klubove, roditelje, poznate osobe… Pokušavamo dobiti prostor od Grada Zagreba, što se nakon dvije godine truda čini kao nevjerojatna stvar, iako smo radili s više od 5000 mladih, i dalje djelujemo u iznajmljenom prostoru od 40 kvadrata. Ukoliko dobijemo prostor, pokrenut ćemo klub za mlade, tako da BMK djeluje stalno, neovisno o školskoj godini. Na taj način možemo pozvati opću javnost da dođe na naše radionice. Želimo otvoriti i savjetovalište za roditelje i mlade. Imamo kapacitete i ljude za to, sad je potrebna volja organa uprave. Nastavit ćemo istraživati i sakupljati dokaze s ciljem razvoja novih i boljih metodologija za rad za mlade. Pokrenuli smo i Forum pravih muškaraca. Želimo potaknuti muškarce ne samo da potpišu Deklaraciju protiv nasilja nad ženama, već da kontinuirano budu promotori muškosti koja isključuje nasilje. Do sada su potpisnici predsjednik Ivo Josipović, Duško Modrinić, Elemental, Kino Klub i drugi, koji svojim modelom podržavaju mladiće u nastojanjima da poboljšaju društvo.

Potpišite deklaraciju na www.pravimuskarac.hr.


Povezano