Objavljeno

Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije

17. svibnja 1990. godine, prije 20 godina, Svjetska zdravstvena organizacija uklonila je homoseksualnost s popisa Međunarodne klasifikacije bolesti. Upravo zbog toga taj datum se obilježava diljem svijeta kao Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije.


Jelena Poštić tekst Homofobija među nama, u kojem objašnjava 4 najčešća oblika homofobije: personalnu, interpersonalnu, institucionalnu i kulturalnu, počinje riječima:

Svi/e smo homofobični/e. Bez obzira na našu seksualnu orijentaciju, bez obzira na način na koji smo odgajani, bez obzira na naša životna iskustva ili razinu tolerancije koju posjedujemo.  Moć homofobije je dovoljno velika da drži 10% populacije u poziciji da žive živote u strahu i/ili opasnosti, a preostalih 90% zarobljenima u vlastitim strahovima. Analogna tome je moć seksizma koja u poziciji straha drži znatno veći postotak žena”.

Svake godine na međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije različite akcije održavaju se u preko 50 zemalja. Kako će se obilježiti u Hrvatskoj, čitajte u nastavku.

Lezbijska grupa Kontra će uručiti Vladi Republike Hrvatske 17.5. u 10.30. sati na Trgu sv. Marka ‘Recept za lijek protiv homofobije’ i službeno zatražiti brisanje homofobičnog sadržaja iz školskih udžbenika koje je pronašla primjerice u udžbeniku ‘S Kristom u život’ (u izdanju Kršćanske sadašnjosti, Zagreb, 2008.). Homoseksualnost nije „neistraženo ljudsko stanje“, kako se tamo tvrdi, nego jednako vrijedna varijacija ljudske seksualnosti, kao što je i heteroseksualnost, što je i stav mjerodavnih svjetskih (Svjetska zdravstvena organizacija) i hrvatskih institucija (Hrvatsko psihijatrijsko društvo i Hrvatska liječnička komora).  Više na kontra.hr

ilustracija by Helena JanečićCentar za prava socijalnih i rodnih manjina Iskorak će pak u suradnji s nizom međunarodnih udruga okupljenih oko IDAHO projekta (International day against homophobia and transphobia) provesti  kampanju čiji cilj je educirati i informirati širu javnost o problemu homofobije u Hrvatskoj. U tu svrhu pokrenut je sajt www.homofobija.com na kojem će se moći pronaći slučajevi diskriminacije i homofobije u protekloj godini, statistički podaci o homofobičnim incidentima, najčešćim mitovima i zabludama o seksualnim manjinama te sve o Zakonu o suzbijanju diskriminacije s naglaskom kako isti koristiti u zaštiti vlastitih prava. Na web stranici se nalazi i nova brošura udruge Iskorak Zakonom protiv homofobije (PDF, 29str, 300KB).

Kakva je realna situacija po pitanju homofobije u Hrvatskoj najbolje govore rezultati zadnjih istraživanja koje prenosi Queer.hr:
• 75% ispitanika odgovorilo je da bi bilo iskreno razočarano ako bi njihovo dijete bilo homoseksualna ili biseksualna osoba
• 79% ispitanika odgovorilo je kako bi pokušao objasniti svom djetetu da homoseksualnost ili biseksualnost nije normalna
• 51,3% ispitanika odgovorilo je da je doživjelo neki oblik nasilja zbog svoje spolne orijentacije u razdoblju od 2002 do 2005. godine
• Homoseksualnost i biseksualnost su bolesti odnosno poremećaji smatra 42% ispitanika
• 47% ispitanika odgovorilo je da osobe u istospolnoj zajednici ne bi smjeli imati pravo na zajedničku skrb za biološko dijete jednog partnera


A sad na umjetničke izraze borbe protiv homofobije:

Britanska pjevačica Lily Allen snimila je pjesmu Fuck You 2008. godine, u kojoj se obračunava, između ostaloga, i s homofobijom i transfobijom, a od tada se u prostranstvima world wide weba pojavile britanska, francuska, mađarska, ali i mnoge druge verzije spota, u kojima LGBTIQ djevojke, dečki i svi ostali/između uz stihove Lily Allen slobodno izražavaju svoj seksualni identitet i poručuju homofobima da odjebu (Fuck You Very Much). Zagreb Pride tako je za ovogodišnji Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije snimio hrvatsku verziju, u kojoj je sudjelovalo tridesetak pripadnika hrvatske LGBTIQ zajednice. Svečana premijera je zakazana za subotu, 15.05. u ponoć u klubu Legacy, a spot možete pogledajti na dnu teksta.

Tu je i ilustracija queer umjetnice Helene Janečić (gore) kao i činjenica da će u ponedjeljak 17. svibnja točno u podne Le Zbor na Dolcu, na balkonu Centra za ženske studije održati prigodni koncert. Dakle na Dolac po grincek i mrkvicu i dozu borbe protiv homo/trans/bi-fobije!


Povezano