Objavljeno

Zašto šute hrvatski kulturnjaci?

Foto: HINA

Premda medijima trenutno kruži nekoliko prosvjednih lista na kojima se imenom i prezimenom hrvatski kulturnjaci opiru izboru Zlatka Hasanbegovića za ministra kulture, do sada – gotovo tjedan dana od njegovog imenovanja na čelo krovne državne institucije za kulturu, nije se o ovom pitanju jasno izrazila kulturna scena u cjelini.

Zašto većina hrvatskih kulturnjaka ovih dana spava zimski san, puštajući da vrijednosti slobodnog izražavanja i kulturnog pluralizma brani nekolicina njihovih kolega, uglavnom aktera nezavisne kulture i aktivista za ljudska prava?

Glumačko-kazališna scena probudila se tek kada je glumica Nina Violić nakon što je u svom statusu prosvjedovala protiv nove vlasti, objavila kako je od javne objave svog stava doživjela brojne uvrede i prijetnje.  Dio kolega izrazio joj je potporu, no većina još uvijek šuti.

Gdje su ovih dana svi eksponirani, ali i oni nevidljivi dionici domaće kulture i umjetnosti, oni koji žive za i od kulture? Na stotine glumaca/ica, filmskih i kazališnih radnika/ica, glazbenika/ica, likovnjaka/inja ovih dana ne nalazi načina da se odupru fašizaciji javnog i kulturnog prostora te nakanama da se kulturna proizvodnja svede isključivo na desnu i konzervativnu ideološku matricu.  Neki od njih jedva čekaju uklopiti se u nove modele promišljanja hrvatskog kulturnog identiteta, oni drugi jednostavno kulturu ne vide kao područje koja nudi alate za stvarne društvene promjene.

Kroz načelno stereotipne modele njihovih profesija u tekstu koji slijedi pokušali smo shvatiti što to priječi hrvatskog kulturnjaka/kinju da jasno iskaže svoj politički stav. 

Hrvatska pjesnikinja s ponosom je čitala svoju protestnu poeziju za palestinskog pjesnika Asrafa Fayadha, kojeg je saudijski sud osudio na smrt zbog ‘odbijanja Islama, blasfemiju i promoviranje ateizma’, međutim nije došla na prosvjed protiv imenovanja ministra kulture koji poriče antifašizam.  Hrvatska pjesnikinja ne voli se spuštati u balkansku političku kloaku, strahujući da bi se mogla uprljati.

Hrvatski pjesnik, inače ljubitelj društvenih mreža, izbrisao je ovih dana profil na Facebooku, sve iz straha što je ispucao sve slike zalazaka sunca s prošlogodišnjeg ljetovanja i sada bi morao svrstati se na jednu od ‘zaraćenih’ strana. 

Hrvatski romanopisac skutrio se još prošlog vikenda na svom kauču ili na stolici kvartovskog birca. Oboružao se Čarobnim brijegom Thomasa Manna u divot izdanju. Naslovnica je dovoljno krupna da ga zakloni od pogleda radoznalih susjeda i poznanika, koji bi mu mogli prići i pitati ga ‘o svemu ovome s ministrom kulture’.

Hrvatska prozaistica, ljubiteljica postmoderne, vješto balansira na granici literarnog i stvarnog u književnom tekstu, no kada je zadnji put izašla na neki prosvjed uganula je nogu. 

Hrvatski filmaš smatra kako je svoj doprinos građanskom aktivizmu već dao. Nedavno je snimio komediju o ustašama, partizanima i četnicima, a sutra ionako putuje na prestižni filmski festival u Danskoj, pa na prosvjed, na žalost – ne stigne.

Hrvatski prevoditelj od sjedilačkog je života toliko deformirao svoju kralježnicu, te se uopće ne može ispraviti, kako bi ustao i podržao svoje kolege u jednom od prosvjeda koji se odvijaju na gradskim ulicama.

Hrvatska glumica ne shvaća što se to događa i zašto (dovraga!) nisu uzeli Anju Šovagović za ministricu i tako riješili stvar. Ona se slabo snalazi na političkim daskama, na onima kazališnim naljuti se naglo tek u trećem činu,  a do toga, hvala bogu, još nije došlo. Bit će vremena za nju, hrvatsku glumicu, da odabere stranu. 

Hrvatski glazbenik ne razumije se u politiku, kada u predizbornoj kampanji pjeva i svira za političku stranku, on samo radi svoj posao.

Otkad je nastupila na svečanoj inauguraciji predsjednice, hrvatska pjevačka diva ‘pamti samo sretne dane’. Pjevačka diva zna da ‘treba znati stati kada je kraj’, uvijek će biti svečanih evenata na koje će je pozivati da otpjeva dva tri stara hita.

Hrvatski rocker ne osjeća se dobro u mnoštvu, osim ako nije riječ o njegovoj publici na dvoranskom koncertu ili gradskom trgu. Na drvenoj bini i okružen redarima osjeća se nekako sigurnije.  Tamo sasvim prirodno ‘lupi petama i kaže ‘evo sve za Hrvatsku”.

Hrvatski slikar razmišlja apstraktno, teško mu je shvatiti što se to događa u okrutnoj trećoj dimenziji. Zato ostaje u svom ateljeu, marljivo miješa uljane boje i čeka da kucne čas za gablec.

U međuvremenu, još stignemo izvaditi glavu iz pijeska, reagirati i pridružiti se jednoj od aktualnih akcija protiv imenovanja Zlatka Hasanbegovića za ministra kulture. Aktivisti okupljeni oko inicijative Kulturnjaci protiv fašizma pozivaju nas da podržimo njihov apel i pošaljemo svoje ime, prezime i zanimanje isključivo na e-mail kulturnjaci2016@gmail.com.

„Ustanimo zajedno za umjetničke i ljudske slobode protiv radikalnih ekstremizama“, kažu autori/ice apela. Uskoro je najavljena i još jedna direktna akcija: u ponedjeljak na Markovom trgu u 18.30 Radnička fronta poziva na Veliki prosvjed „izdajnika“. Vidimo se!

Dodatna motivacija nek vam bude najnovija odluka ministra Hasanbegovića, razriješenje dužnosti Stručnog povjerenstva za neprofitne medije. Dakle, Mima Simić, Tonči Kursar, Hajrudin Hromadžić, Zdenko Duka, Biljana Romić, Damir Hainski i Suzana Kunac od ove srijede više nemaju što tražiti u Ministarstvu kulture, javlja H-Alter

Postaje očito da nova vlast namjerava prije svih drugih “reformi” srediti situaciju na medijskoj sceni. Dio toga scenarija očito su bile i ekstremno-desničarske demonstracije pred zgradom Agencije za elektroničke medije povodom oduzimanja koncesije televiziji Z1. Nakon neprofitnih medija na red će doći HRT, o čijoj se novoj kadrovskoj križaljci, od ravnatelja naniže, već raspravlja.

 

Tekst je objavljen je u sklopu temata ‘Rodna prizma za ravnopravnije društvo’ koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.


Povezano