Objavljeno

Tonka Maleković i Lina Rica: Instalacija ‘Ulice, sobe’

Instalacije Line Rice i Tonke Maleković pod nazivom ‘Ulice, sobe’ transformiraju prostor galerije u intimni prostor svakodnevnog života i prostor umjetničkog stvaranja. Radovi dviju umjetnica simuliraju stvarnost koja proizvodi umjetnost, čime i jedna i druga proizvodnost postaju vidljivima i dostupnima.

Dvije su umjetnice godinu dana dijelile sobu 410 u sedmom paviljonu Studentskog doma Cvjetno naselje. Dijeljenje prostora kao igra neminovnog ograničavanja i poticanja rezultiralo je radovima koji daju naslutiti nešto od atmosfere privremenog zajedničkog mjesta.

Instalacija se može pogledati u Galeriji Križić-Roban (Čanićeva 6, Zagreb) do subote, 26.5.2007.

Soba Line Rice je instalacija koja kombinira ready-made i tehniku batika. U kutu galerije kao kutu sobe smješten je niski bijeli krevet «francuskih dimenzija». Prostor zida oko kreveta ispunjen je nizom snažno kontrastiranih crveno-crno-bijelih radova u batiku. Jezikom stripa i plakata, autorica niže priču čiji fragmenti djeluju poput spontanih intervencija. Prostor kao autoportret?

Karakterom kazalište mizanscene, instalacija priziva sam čin modifikacije prostora, njegovo prisvajanje i poosobnjenje.

Tonka Maleković bira drukčije polazište – eksterijer. Instalacija Ulica nastala je činom sakupljanja odbačenih grančica i komadića drveta na području svakodnevnog kretanja. Pasivno i nevidljivo ovdje postaje aktivno i vidljivo, a u odbačeno se upisuje značenje.

Kombiniranjem dijelova autorica stvara krhke strukture nalik krletkama ili lampionima. Čin umjetničkog stvaranja na taj način postaje transparentan – doprinos čemu je i video rad koji dokumentira proces sakupljanja, uz odsustvo fizičkog subjekta.

Ulice, sobe integriraju i brišu granice interijera i eksterijera, umjetnosti i stvarnosti.


Povezano