Objavljeno

Što pogledati na Motovun Film Festivalu?

Djevojka mog brata

Iz programa ovogodišnjeg Motovun Film Festivala, koji će se održati od 23. do 27. srpnja, izdvajamo sljedeće naslove:

NIKAD VIŠE LUZERICA, r. Urša Menart

Slovenski hit mlade debitantice Urše Menart, višestruko nagrađen na nacionalnom festivalu u Portorožu, uključujući i nagradu za najbolji film, vesela je stilizirana komedija o gubitku iluzija, sramu i jazu između obrazovanih, ali nezaposlenih milenijalaca i njihovih roditelja.

Špela će uskoro navršiti trideset godina, diplomirala je i nikad nije imala stalan posao. Njezini najbolji prijatelji otišli su u inozemstvo, kao i njen dečko, a ona ostaje živjeti sa svojim razočaranim roditeljima usred slovenske gospodarske krize. U nastojanju da skupi snage i pokrene svoj život ometat će je druženje s novim prijateljima – skupinom sličnih luzera.

DNEVNIK DIANE BUDISAVLJEVIĆ, r. Dana Budisavljević

Diana Budisavljević bila je zagrebačka humanitarka i socijalna aktivistkinja koja je organizirala akciju spašavanja i zbrinjavanja srpske djece iz ustaških logora tijekom Drugog svjetskog rata. Koristeći svoje austrijsko podrijetlo, apelirala je na vlast, crkvu i Crveni križ da iz logora spase barem djecu. Nakon što nitko nije preuzeo odgovornost, odlučila je sama iz svog stana organizirati akciju kojom će do kraja rata od sigurne smrti biti spašeno više od deset tisuća djece. Redateljica Dana Budisavljević, koja je rodbinski povezana s junakinjom, pronalazi dnevnik koji je zapis gotovo nepoznatog herojstva nje i njezinih prijatelja.

DJEVOJKA MOG BRATA, r. Monia Chokri

Debitantski film kanadske glumice Monie Chokri (Izmišljene ljubavi, X. Dolan) otvorio je program Un Certain Regard filmskog festivala u Cannesu, gdje je i osvojio nagradu žirija Coup de couer. U fokusu ove urnebesne dramedije je 35-godišnja Sophia, mlada žena s diplomom političke filozofije, ali manjkom stvarnih životnih znanja. Nakon što se ne uspije zaposliti na fakultetu, Sophia je prisiljena “privremeno” se doseliti svojem starijem bratu Karimu. Njihova će neraskidiva veza biti stavljena na kušnju kad se Karim zaljubi do ušiju – i to baš u njenu ginekologinju.

BOG POSTOJI, NJENO IME JE PETRUNIJA, r. Teona Strugar Mitevska

U makedonskoj crnoj komediji ovjenčanoj nagradom ekumenskog žirija na Berlinalu, redateljica Teona Strugar Mitevska donosi satiru temeljenu na istinitoj priči o ženi koja ulazi u okršaj sa zastarjelim tradicijama. Lokalni svećenik svakog siječnja u rijeku baca drveni križ za kojim skače stotine muškaraca, a onoga tko ga izroni, kaže običaj, pratit će sreća i uspjeh. Ove godine za križem spontano skoči i Petrunija, koja ga uspije ugrabiti prije drugih. Muškarci su bijesni te nastaje kaos, ali Petrunija ne popušta. Film propituje demokratske promjene u makedonskom društvu osuđujući pritom ponašanje crkve, sudstva i medija.

TLO POD NOGAMA, r. Marie Kreutzer

Nominiran za Zlatnog medvjeda i najbolji igrani film na festivalu u Berlinu, ovaj oštri psihološki triler donosi priču o ženskom strahu od podbacivanja u surovom korporativnom okruženju. Lola nema ni trideset, a kontrolira svoj osobni život s istom nemilosrdnošću koju koristi i u karijeri poslovne savjetnice. Kasne noći u uredu, otmjene večere s klijentima, usputni seks sa šeficom i kratke noći u sterilnim hotelskim sobama njezina su rutina. No apsolutni red u njezinu životu, koji graniči s psihotičnom urednošću, skriva neurednu tajnu: Lolina starija sestra, Conny (Pia Hierzegger), je paranoidna shizofreničarka hospitalizirana nakon pokušaja samoubojstva. Kada tragični događaj natjera Conny natrag u Lolin život, njezine se tajne počnu otkrivati, a Lolin osjećaj za stvarnost izmicati.

Cjelokupni program pronađite ovdje.


Povezano