22. Motovun Film Festival: Vedrinom i humorom protiv mračnih tema današnjice

Motovun Film Festival i ove godine donosi humor, zabavu, veselje i hedonizam, jaki program filmova iz regije i Srednje Europe, sjajnu ponudu kratkih filmova u konkurenciji za europski Oscar, kao i bogati glazbeni program.

Filmovi koji otvaraju društvene rane i filmovi koji liječe glazbom ili dobrim raspoloženjem, to je tematski raspon i emotivni balans u kojem se smjestio program ovogodišnjeg Motovun Film Festivala koji će se održati od 23. do 27. srpnja. Oduvijek hrabro otvarajući kontroverzne teme, Motovun nastoji dati i vedriju alternativu, posebno ove godine u 22. izdanju čiji je program predstavljen na piknik konferenciji za novinare u neformalnom ambijentu zagrebačkog Art Parka.

“Dvadeset dugometražnih i trideset kratkih – to je glavno jelo naše ovogodišnje filmske gozbe. Dvanaest smo mjeseci gledali filmove za vas, više od tisuću naslova smo odgledali, da bismo predstavili program koji je pred vama”, izjavio je direktor Motovun Film Festivala Igor Mirković.

“Naš kolega selektor Jurica Pavičić nije čovjek od velikih izjava, no ove je godine dok smo završavali program rekao kako bar deset godina nismo imali ovako jaku filmsku selekciju, jer filmovi koje ove godine igramo zaista su iznimni, svježi, potresni, duhoviti… i vrlo motovunski u svojem duhu slavljenja slobode i različitosti. Drago mi je što publici možemo ponuditi velik broj sjajnih komedija poput kanadske Djevojke mog brata i američkog Kombija sloboda, te puno glazbenih filmova među kojima se ističu spektakl Vox Lux ispunjen najvećim hollywoodskim imenima te sjajni indie Beats o počecima svojedobno zabranjene britanske rave scene. Kao filmove koji će potaknuti polemike svakako bih istaknula kontroverzni poljski Kler, žestoku rusku Tvornicu, slovačku dramu Nek bude svjetlost te njemačku imigrantsku komediju Oray, koji tematiziraju populizam, korupciju, radikalizaciju i eksploataciju jeftine, često uvozne radne snage u današnjoj Europi,” kazala je Milena Zajović, selektorica glavnog programa.

Zajović je istaknula i vrlo ulogu regije te ženskih autorskih imena u ovogodišnjem glavnom programu Motovuna, za što je najbolji primjer slovenska egzistencijalna komedija Nikad više luzerica debitantice Urše Menart koja otvara festival.

Čak četiri ovogodišnja filma u glavnom programu režirali ili producirali ljudi koji su i sami sudjelovali u stvaranju Motovuna: redatelj Andrej Korovljev kod nas će imati svjetsku premijeru svojeg pankerskog dokumentarca Tusta, Dana Budisavljević predstavit će potresnu povijesnu atrakciju Dnevnik Diane Budisavljević, a producentica Zdenka Gold direktno iz programa velikog Berlinala u Motovun donosi svoje najnovije filmove Bog postoji, njeno ime je Petrunija i Šavovi.

Jak regionalni program dio je i ovogodišnje orijentacije afirmiranja srednjoeuropskog filma. Hrabri filmovi iz Poljske, Slovačke, Latvije ili Makedonije borbeno polemiziraju s duhovnom regresijom u vlastitim društvima.

“Pratećim programom Poljska u fokusu tu veliku kinematografiju predstavljamo njezinim mladim snagama, novim redateljicama i redateljima koji su svojim prvim filmovima sa škakljivim i hrabrim temama postigli zapažene uspjehe. U drugom pratećem programu Populizam za početnike bavimo se liderima i političkim pokretima koji su još nedavno osvajali marginalne postotke, a u novije doba kroje novi politički krajolik Europe. Odabrali smo dokumentarce koji nam pričaju priče o Mađarskoj, Italiji, Poljskoj… priče s kojima se lako možemo usporediti, a program će biti upotpunjen i govornim sadržajima i performansima”, istaknuo je Mirković.

Uvijek kvalitetan program Motovunski kratki ove godine ima posebnu ulogu. Najbolji europski film u toj konkurenciji dobit će priliku natjecati se za Europsku filmsku nagradu koja se smatra svojevrsnim europskim Oscarom. “Ovogodišnja konkurencija motovunskih kratkih predstavlja 30 filmova odabranih između čak 814 pristiglih prijava koji su nas inovativnim narativom i osebujnom atmosferom zapanjili, nasmijali i o kojima smo još dugo razmišljali”, naglasila je Inja Korać, selektorica programa kratkih filmova.

Ono po čemu je motovunski festival poznat su sjajne zabave kojih neće nedostajati ni ove godine, poručili su organizatori. Uz degustacije vina i delicija, zabavne igre, opušteno druženje, publiku očekuje i poslovično bogat glazbeni program.

Do 7. srpnja traje pretprodaja paketa ulaznica Sve po 15 kuna, koji uključuje 10 ulaznica po cijeni od 150 kuna za 10 različitih projekcija koje posjetitelji biraju sami. Paket Sve po 15 kuna moguće je kupiti online putem sustava KupiUlaznice.hr. Također, u ponudi su također putem KupiUlaznice.hr paketi ulaznica s osiguranim prijevozom autobusom iz Zagreba ili samo autobusne karte za prijevoz do Motovuna i povratno do Zagreba.

Više informacija pronađite na službenoj stranici.


Povezano