Objavljeno

Od sad, pa nadalje i ubuduće: Terraneo!

Nakon tri dana u pustopoljskom kompleksu bivše vojarne izvan Šibenika kojoj je za vrijeme Terranea udahnut jako dobar život, evo me nazad u Zadru. Nisam htjela i nije mi se dalo za vrijeme festivala opisivati kako je, jer mi se čini da Ravno do dna, Potlista i ostali daju pravovremeni info, a i draže mi je napraviti jedan generalni pregled. I?

Nakon 3 glavna dana festivala, ja jedva čekam slijedeću godinu.

Treba iznajmiti neku sobu il’ apartman dolje u Zablaću (hint: Konoba Batana, domaće vino). Kampiranje je bilo fun, ali slijedeće godine će biti još veća gužva i trebati će se poštenije izorganizirati.

{igallery 33}

Prvi dan The Suuns, drugi dan Janelle Monae i treći dan The Fall, to su mi bili favoriti po danima. No pustimo favorite, odabir bendova jako je pametno napravljen, tako da se našlo za svakoga po svašta, ali se osigurala i odlična posjećenost sva tri dana.

Za organizaciju i detalje festivala (i vegetarijanska hrana, neskupa cuga i hrana, puno šankera i šankova, puno WC-a, kamp sa hladom, facebook komunikacija, ljubazni, a počesto i nasmijani zaštitari i volonteri) sve pohvale, skidam kapu.

Šteta što mi je Novelle Vague treći dan jako lošim izvedbama saprao oduševljenje koje se gomilalo od samog početka festivala, ali tako vam je to. Trebao je neki hedlajner za širu publiku, sasma razumljivo. I šteta da se tek za njih (zadnji bend festivala na glavnom Terra stageu) zaustavila bura i omogućila prvu i zadnju projekciju na jedinom video wallu.

U svakom slučaju, prejebenih žena smo se nagledali na pozornicama prvog Terranea.

Mogli smo vidjeti koliko velika, velikodušna i ozbiljna može biti jedna naizgled sitna žena. Janelle Monae sa svojom ekipom uistinu je bila pet kopalja ispred svega ostalog (bez obzira što nije neka fora uspoređivati različite glazbene žanrove). Hvala joj na inspiraciji, mislim da nitko tko je bio blizu pozornice neće tako skoro (a možda i nikad) zaboraviti jasnoću, jačinu, zaokruženost i posvećenost kojom može odisati jedan životni poziv. Janelle Monae – Not preacher’s daughter, but preacher herself.

Mogli smo vidjeti kul ženu u trikou bez grudnjaka i šminke i sa malom škembicom kako pjeva neke od najvećih svjetskih prošlogodišnjih hitova. I mogli smo čuti kako je muškarcima ružna, i kako ju žene “brane”. Elly Jackson.

Mogli smo vidjeti kako izgleda žena koja izlazi (i ulazi) iz pakla. Alice Glass. Da vidim tko će da nju drpa kad radi stejđdajving. Nitko se usudio nije napraviti neprimjeren pokret rukom, držali su je kao malo vode na dlanu dok je manito se bacala. Iz sumnje da taj njen crni, ma najcrnji pogled u biti kastrira, I guess.

S druge strane bila je dobra i draga djevojka Ida Prester koju su bome fino za sisu uhvatili. Iza mene su stajala dva tipa. Prvi je držao transparent: Fuck him. Drugi je držao transparent: Fuck me. Ah. Deca.

Još jedna draga lujka bila je polovica Handsome Fursa. This is my lovely wife Alexei… zlatna devojka… I think so – predstavio ju je njen suprug. Kako su se nakon svake treće pjesme poljubili, tako je i kad je koncert bio gotov bilo najviše parova koji se ljube ispred tog stejđa. Isto kao što je najnasilnije bilo ispred Cristal Castlesa, tako se najviše ljubilo ispred Hansome Fursa. Stav koji ide uz glazbu zarazan je, nema tu sumnje, a njih dvoje krasan su rijedak i nestereotipan prikaz dobre glazbene bračne unije.

Frank Turner, Liarsi, National, Mogwai… sve sam ja to manje više slušala, neke i jako voljela, al’ više ne mogu, meni vam je to sve isto plinganje (neki su mi ne baš potentni, neki preseratorski, neki predepresivni, neki preobični…). I nemojte vi trenutni fanovi sad osobno to shvatiti pa se ljutiti.

No poseban gušt mi je bio čuti pravu povijesnu lekciju: The Fall, kao i najnoviju svršavajuće dobru glazbu The Suunsa. Predložila sam da promijene ime u Seexs, ali mislim da ne bu prošlo.

Još jedan prijedlog promjene imena imam za kraj.

Mate Škugor predlažem da si doda srednje ime Mišo. Jer uz snage Terranea, Mišo Kovač u Dalmaciji gubi status legende.

Od sad, pa nadalje i ubuduće – taj status preuzima Terraneo!
Ali samo ako bude i dalje ovako dobrih žena na njemu 😉


Povezano