Objavljeno

Mliječni zubi – kako izgleda odrasti preko noći?

Zadnji dan Zagreb Film Festivala pogledale smo dugometražni film Mliječni zubi (Babyteeth) australske redateljice Shannon Murphy. Murphy je nagrađivana kazališna redateljica i autorica poznata po tome što je njezin diplomski kratkometražni film Kharisma prikazan na međunarodnim filmskim festivalima, uključujući one u Cannesu i Torontu.

Mliječni zubi napunili su dvoranu Kina Tuškanac, a film je i dobitnik nagrade publike za najbolji film ovogodišnjeg ZFF-a.

Radnja filma vrti se oko terminalno bolesne tinejdžerke Mille (Eliza Scanlen) i njezinog prijateljstva, odnosno romanse s Mosesom (Toby Wallace), sitnim dilerom i kradljivcem kojeg je vlastita obitelj odbacila. S obzirom na njegovo problematično ponašanje i činjenicu da je, za razliku od Mille, punoljetan, njezini roditelji Henry (Ben Mendelsohn) i Anna (Essie Davis) nikako nisu oduševljeni.

No, upoznavši Mosesa, Milla se mijenja – odlučuje u svojih zadnjih nekoliko mjeseci života učiniti sve što dosad nije, inspirirana Mosesovim naizgled vrlo ležernim stavom prema životu.

Film majstorski prikazuje nošenje pojedinca sa smrtnošću. Dok se Milla odlučuje pomiriti sa smrću i živjeti u trenutki, njezini roditelji cijelu situaciju kao da doživljavaju puno kompleksnije. Anna prestaje uzimati velike doze lijekova za smirenje kako bi bila maksimalno prisutna u svakom trenutku života njezine kćeri. Budući da je psihijatar, Henry je bez poteškoća opskrbljivao suprugu svim potrebnim lijekovima, a na kraju je i samome sebi počeo davati morfij.

I dok su se sami nosili sa svojim emocijama, pred Millom su se nastojali ponašati kao da je svaka druga, posve zdrava, tinejdžerka. Tako je Milla redovito odlazila na poduke iz violine uz pritisak od strane majke koja je očekivala da svaka nota bude savršeno odsvirana. Aktivno se planirao Millyin upis na fakultet, kao i njezina maturalna zabava.

Isto tako, nakon što su upoznali Mosesa, Millini su se roditelji oštro protivili njhovom viđanju. Držali su ga neprimjerenim za njihovu kćer, no kako je vrijeme odmicalo, a Millino stanje bivalo sve gore, odlučili su popustiti i zamoliti Mosesa da krene noćiti u njihovom domu kako bi bio stalno društvo njezine kćeri. Henry mu čak obećava nabavljanje lijekova te Moses pristaje, ali ne samo zbog beneficija koje time dobiva, već i zbog ljubavi i brige prema nevinoj i zaljubljenoj Milli.

U tom trenutku konačno uočavamo shvaćanje njezinih roditelja što Moses zapravo znači njihovoj kćeri – slobodu. Ona se uz njega prvi put opustila, počela je zračiti vedrinom i hrabrošću te živjeti “na rubu” – ne samo što je fizički bila uz Mosesa dok je dilao drogu, već je otišla na tulum ljudi koje nije poznavala i napila se, a ostatak večeri provela plešući u karaoke-baru te spavajući na vrhu zgrade. Iako ta luda noć rezultira bolničkim liječenjem zbog upale pluća, Milla odbija ostati u bolnici i odlučuje živjeti ostatak svog života onako kako ona želi, a to je van kreveta.

Tek u posljednjim danima života Milli konačno ispada posljednji mliječni zub, što zanimljivo simbolizira njezino odrastanje i osamostaljenje. Školarka u roditeljskom domu preuzima kontrolu i postaje sama svoja osoba.

Moses je u Milli probudio želju za životom, volju da ga živi kao i bilo koja druga tinejdžerka – volju da ga živi onako kako su njezini roditelji to htjeli.

Iako je u pitanju buntovna, teško bolesna tinejdžerka, Milla zapravo predstavlja sve nas. Ona je odlučila živjeti po svojim pravilima, raditi greške i ne žaliti zbog njih, boriti se za ono što želi bez obzira na to što joj život servira. Ona je odlučila prigrliti kaos života i svakodnevice te živjeti dan po dan. Milla je učinila ono što bismo svi trebali činiti, te konačno odgovara na često postavljanje pitanje – kad biste znali da imate samo par mjeseci života, kako biste ih iskoristili?


Povezano