Objavljeno

Izložba ‘Grad vidljivih žena’

Prvo je bilo čitanje

Čitajući djelo Christine de Pizan (1364. – 1430.) Grad žena počele smo razmišljati postoji li danas potreba da pobjegnemo u neko feminističko utočište koje će nam bar na kratko pružiti utvrdu za malo tihog otpora. Odmah smo znale da ne želimo nikakav glasan otpor, barem ne u ovom trenuku. Tihi, umjetnički otpor. 


Zatim je došlo obilježavanje

Odlučile smo povodom 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama organizirati izložbu na temu Grad vidljivih žena kojom ukazujemo na oživljavanje aktivnosti Ženske akcije Rijeka, kao i na potrebu snažnijeg promoviranja ženske umjetnosti, za ovu prigodu na zaštićen, isključiv način. Pozvale smo  umjetnice, ne i umjetnike. Stojimo iza svoje odluke.  Ovo je izložba privremenoga ženskog grada.


Onda je trebalo reći što je Grad vidljivih žena

Poigrati se s vidljivoću i nevidljivoću  žena bilo je teže nego što smo mislile, ali nama se činilo važno. Vidljivost je ono što nedostaje, nevidljivost ono što nas obilježava. Žene su toliko malo prisutne u svojim svakodnevnim životima, hrabrostima, tugama, maštama, stvaranjima. Ovo je izložba posvećena njima. 


Zamišljaj izložbe

Izložba je zamišljena na način da kroz fotografije struji ideja grada, i to ženskog grada, grada u kojem su žene vidljive, prisutne, ostvarene, snažne. Da postoje. One ne moraju biti poznate, slavne, uspješne da bi bile vidljive. Ne moramo ih čak niti vidjeti – ponekad je dovoljno da neki mali trag ukaže na njihovo postojanje. I to je dovoljno.


I konačno

Izložba pod nazivom Grad vidljivih žena trajat će od 25. studenog (Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama) do 10. prosinca (Dan ljudskih prava). Otvorenje izložbe je u 19 h u Galeriji Kružna (8/treći kat – vrata do Palacha), a 12 najboljih fotografija (prema ocjenama publike) bit će uvršteno u kalendar udruge za 2010. godinu.

Fotografije su pristigle ne samo iz Hrvatske, nego i iz susjednih zemalja (Srbije i Slovenije). Našem pozivu, koji je trajao 45 dana, odazvale su se djevojke i žene amaterke kao i profesionalne fotografkinje, te one koje se bave drugim oblicima umjetnosti, ali su osjetile potrebu da svojim fotografijama doprinesu ovoj akciji. Na taj način dobile smo i njihovu poruku da ženska umjetnost živi i da umjetnice imaju želju izraziti svoje stavove – svakako nam imaju što za reći. Fotografijama su izrekle i svoju viziju žene. Žene kao žestoke govornice, studentice na prosvjedu, majke, udomiteljice i prijateljice, ratnice, glumice….

Nismo bile u mogućnosti izložiti sve pristigle fotografije – a pristiglo ih je mnogo.

Stoga će na izložbi svoje radove izložiti Martina ŠalovHana Dutina, Ivana Hanaček, Jadranka LackovićJelena RubilLorena PatajMaja VrbanMarina KelavaMaris Stanović, Miljenka Matić ErtufanPetra BelcMojca PeterneljVanja Sviličić, Marijana TkalecMaja StrahijaLeda ListešSandra IvanovAna ŠestoMarta Maričić i Andrea Laurić.

Ovim putem još jednom želimo zahvaliti svim djevojkama, ženama koje su poslale svoje fotografije i nadamo se da se vidimo na izložbi!


Povezano